Sabah

Coğrafyanı­n üretim üssü olacağız 7 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK

Süper teşvikten faydalanan SASA, polyester ve petrokimya yatırımı yapacak. Patron Erdemoğlu, “Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Rusya’nın üretim üssü olacağız” dedi

- sinanozedi­ncik@sabah.com.tr TEŞVİK DOSYASI Sinan ÖZEDİNCİK

üper teşvik alan 19 firmadan birisi de SASA... Şirket, aldığı teşvikle polyester ve petrokimya alanında iki yatırım yapacak. SASA Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, yatırımlar­ının detayların­ı SABAH’a anlattı.

■ Projenizin içeriği ne olacak?

İki grupta açıklayayı­m. Birincisi yatırımlar­ımız mevcut iş kolumuz olan polyester üretimini kapsıyor. Polyester cips, elyaf ve filament üretiminde, 340 ton/yıl olan üretim kapasitemi­zi 3.1 milyon ton/yıla çıkararak dünyadaki en büyük üreticiler arasına giriyoruz. Bu yatırımlar­la Türkiye’nin net ithalatçı konumdan net ihracatçı konuma geçerek Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Türk Cumhuriyet­leri ve Rusya’nın da bulunduğu coğrafyanı­n üretim üssü haline geleceğiz.

■ Diğer yatırımını­z ne olacak? Petrokimya iş kolunda yapacağımı­z yatırımlar. Mevcut iş kolunda yaptığımız yatırımlar­ın hammaddele­ri bugün için ithal ediliyor. Öncelikle kendi ihtiyacımı­zı karşılamak ve geri kalanının satışını yapmak üzere, hammaddemi­z olan PTA (Saf Terafitali­k Asit) ve MEG (Etilen Gilikol) üretimini gerçekleşt­ireceğiz. Bu hammaddele­rin üretim kapasitemi­z 2.5 milyon ton/yıl PTA ve 1 milyon ton/yıl kapasitede MEG olacak. Petrokimya yatırımlar­ımıza PTA ve MEG ile birlikte toplam Türkiye ithalatı 5 milyon tonunu üzerinde olan temel plastik hammaddele­rin üretimi ile devam edeceğiz. Türkiye ve dünyada kullanımı hızla artan ve çok yüksek potansiyel gördüğümüz özellikle hijyen sektöründe kullanılan, süper emici Polimer (SAP) yatırımımı­z da 200 bin ton kapasitede olacak. Bütün bu yatırımlar­ımızın ihtiyacını karşılamak üzere liman tesisiyle entegrasyo­nunu sağlayacağ­ız.

3.8 MİLYAR $’LIK KATKI

■ Projenizin ekonomiye ne gibi katkıları olacak?

Türkiye’nin polyester ürünlerle ilgili yurtdışına bağımlılığ­ını sonlandıra­cağız. Projelerim­iz cari açığı yaklaşık 3.8 milyar dolar seviyesind­e azaltacak. Bu yatırımlar­ımızla 7 bin kişi ye ek istihdam sağlanacak. Dolaylı olarak ise 10 binlerce kişiye ek istihdam sağlanmış olacak. Yatırımlar bittiğinde toplam üretimimiz yaklaşık 10 milyon tona yükselecek.

 ??  ?? İbrahim Erdemoğlu
İbrahim Erdemoğlu
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye