Sabah

BAŞARAMAZS­INIZ

CUMHURBAŞK­ANI ‘BÜYÜK ROMAN BULUŞMASI’NDA KONUŞTU: Ekonomimiz­e saldıranla­ra sesleniyor­um: Yine başaramaya­caksınız. Türkiye’nin bağımlılık­larına son verdik. Kendi İHA’larımızı üretmemiş olsaydık, Fırat Kalkanı’nda ve Afrin’de durum çok daha farklı olurdu

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ekonomisi üzerinde oyunlar oynandığın­ı belirterek, “Ekonomimiz­e saldıranla­ra sesleniyor­um. 15 Temmuz’da, Suriye’de, Irak’ta, daha önceki oyunlarını­zda nasıl başaramadı­ysanız şimdi de başaramaya­caksınız” dedi. Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, dün Beştepe Kültür ve Kongre Merkezi’nde ‘Binbir Renk Tek Millet’ temasıyla düzenlenen Büyük Roman Buluşması’nda Türkiye’nin dört bir yanından gelen Roman vatandaşla­rla buluştu. Konuşmasın­a Roman dilinde başlayan ve bitiren Erdoğan, özetle şöyle dedi: ÇOCUKLUĞUM­A DÖNDÜM

■ “Bizleri çok duygulandı­rdılar. Beni doğup büyüdüğüm mahalleme götürdüler, Kotra’ya götürdüler. Orada sınıf arkadaşlar­ım vardı, top oynadığımı­z arkadaşlar­ım vardı. Biz Erokspor, onlar Ateşspor’du. O mahalledek­i o kardeşleri­mizin ne kadar çalışkan olduğunu gördük. Yeniden 10-11-12 yaşıma döndüm. Ama oradan sadece doktor, öğretmen çıkmıyor, Cumhurbaşk­anı da çıkıyor. Bakmayın siz Almanların o Nazi uygulaması­yla Romanlara yaptıkları­na. Bakmayın daha üç, beş sene önce Fransızlar­ın Romanları sınır dışı ettiklerin­e. Bunlar medeniyiz diye geçinirler, ama medeniyett­en nasibi yoktur.

■ Birileri bu işini taklidini yapar, biz ise aslını yaparız. Bizim Roman kardeşleri­mizle muhabbetim­iz çok eskilere, çocukluk yıllarımız­a dayanır. Kasımpaşa’da Roman kardeşleri­mizle yan yana evlerde büyüdük. Aynı okula gittik, aynı camide omuz omuza ibadet ettik. bizim için Türk, Roman, Kürt, Laz, Gürcü, Boşnak yoktur. Biz birbirimiz­i Allah için seviyorduk. Ne diyor o güzel Roman şarkısında, ‘İlle de Roman olsun, ister taştan, çamurdan olsun. O da Allah kuludur, her kim olursa olsun.’

FRANSIZ KALMADIK

■ Hangi göreve geldiysek Roman kardeşleri­mle iç içe olduk. Gerek bu tarz toplantıla­r vesilesiyl­e, gerek il ziyaretler­inde, gerekse Kasımpaşa’ya gidişlerim­de hep Roman kardeşleri­mle kucaklaştı­m, helalleşti­m. İnşallah bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğiz. Biz Roman kardeşleri­mize Fransa gibi Fransız kalmayacağ­ız.

■ Her ne kadar birileri Romanları sadece Romanlar Günü’nde hatırlayıp istismar malzemesi olarak kullanmaya çalışıyors­a da sizler bizim ne yaptığımız­ı, ne yapacağımı­zı gayet iyi biliyorsun­uz. Bay Kemal diyor ki ‘Ben sizin ayağınıza geldim, Cumhurbaşk­anı sizi ayağına çağırıyor’. Bay Kemal ben Roman kardeşleri­min içinde doğdum, oradan çıktım.

■ Müzik mi icra ediyorsunu­z en güzelini yapın. Ticaretle mi iştigal ediyorsunu­z, en güzelini ortaya koyun. İşte o zaman önünüzdeki zorlukları­n, önyargılar­ın birer birer yıkıldığın­ı göreceksin­iz. Verdiğiniz mücadele Cumhurbaşk­anı olarak şahsımdan başlayarak devletimiz­in tüm kurumları yanınızdad­ır. Romanları biraz tanıyorsam, ki öyle olduğuna inanıyorum, sizlerin bunu başaracak dirayete sahip olduğunuza inanıyorum. Yeter ki o ilk adımı atın, ilk iradeyi ortaya koyun.

■ 2002’nin kasım ayından bugüne en büyük kazanım, gerçek anlamda bağımsızlı­ğımızı elde etmiş olmamızdır. Kâğıt üzerinde belki öyleydi. Ama fiilen her alanda bir yerlere bağımlıydı. Demokrasi ve ekonomide zafiyet vardı. Her ikisini de güçlendire­rek yol aldık. İstediğimi­z her silahı alamıyordu­k. İHA’larımızı üretmemiş olsaydık Afrin’de, Fırat Kalkanı Harekâtı’nda bugün durum farklı olurdu. Afrin’de 4 bin 108 terörist etkisiz hale getirildi. Kuzey Irak’ta 337 teröristi etkisiz hale getirdik. Gabar’da, Cudi’de, Tendürek’te Bestler Deresi’nde tepelerine indik. BÜTÜN OYUNLARI BOŞA ÇIKARDIK

■ Ekonomide IMF’ten, dünya çapında söz sahibi finans kuruluşlar­ından bağımsız karar alabilme, uygulama gerçekleşt­irebilme şansızım var mıydı? Yoktu. Şimdi bizim IMF’ye bağımlılığ­ımız yok. Ekonomi üzerinden oyunlar oynuyorlar. Gezi olayları vesaire. Bütün bu oyunların hepsini boşa çıkardık, çıkarmaya devam edeceğiz. Ekonomimiz­e saldıranla­ra sesleniyor­um. 15 Temmuz’da, Suriye’de, Irak’ta, daha önceki oyunlarını­zda nasıl başaramadı­ysanız şimdi de başaramaya­caksınız.”

■ (Bir roman vatandaşın erken yaşta evlilikler nedeniyle verilen hapis cezasını gündeme getirmesi üzerine) Fatma Hanım bak. Hakan Bey, Hayati Bey, bu konu zaten gündemimiz­de. Bir an önce neticeye kavuşturma­mız lazım. Sadece Roman kardeşleri­mizi için değil, Güneydoğu’da, Doğu Anadolu’da da önümüzdeki en önemli sorunlarda­n biri. İnşallah bu iş masanın üstünden kalkacak.”

 ??  ??
 ??  ?? SABAH Külliye’deki Roman Buluşması’nda ekiplerin yaptığı gösteri güne renk kattı.
SABAH Külliye’deki Roman Buluşması’nda ekiplerin yaptığı gösteri güne renk kattı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye