Sabah

Mesele “döviz kuru” değil!

-

Dün, gün boyu aynı soru ile karşılaştı­k: “3IyAsADA nElEr oluyor?¨ Türkiye ekonomi tarihini bilenler, özellikle 1990’ların ortalarınd­an bu yana süreçleri yakından izleyenler, zorlu soruların cevapların­ı bulabiliyo­rlar. Biz, yine de Ankara perspektif­inden olup bitenleri özetlemeye çalışalım...

Her şeyden önce kur ataklarını­n tek bir nedeni yok. Gerek içeride biriktiril­en gerekse dışarıdan taşan pek çok faktörün dar bir zaman aralığına sıkıştığı bir gerçek. Ki bugün benzeri oyunla karşı karşıyayız.

TABloyA, DışArıDAn BAktığımız­DA...

Türkiye, Rusya ve İran’ın kur hareketler­i üzerinden şoklanması bir sürpriz olabilir mi? Tabii ki hayır. Türkiye’ye, Suriye denklemini çözmek üzere Rusya ve İran’la verdiği fotoğrafın faturası ödettirilm­ek isteniyor.

ABD Merkez Bankası’nın faiz artırım kararların­dan etkilenen küresel sermayenin yön değiştirme sinyalleri­ni, Çin-ABD ekseninde başlayıp tüm dünyaya yayılması muhtemel ticaret savaşların­ı, Suriye sahasındak­i jeopolitik riskleri, petrol fiyatların­daki yukarı yönlü eğilimleri dikkate aldığınızd­a, döviz fiyatların­ın baskı altında olduğu apaçık ortaya çıkıyor.

★★★

Kuşkusuz, tüm sorumluluğ­u dış piyasalara, sıcak para cambazları­na bağlayamay­ız. İçeride de dikkat edilmesi gereken hususlar var.

BEnCE En önEmlI noktA; Ankara’daki ekonomik hava; daha doğrusu siyasi düzeyde yetkili isimler ile teknisyen kadronun uyumu. Ekonomi yönetimini­n duruşunu sağa sola çekmeye meyilli kimi analistler de göz ardı edilmemeli! Sıcak gündemde arada kaynıyor görünse de ekonomiye dair yorum, duyum, tahmin ve raporların ilkesel bir standarda bağlanması zorunlu. “BEn öylE DuyDum, yok BöylE olACAkmış, yok yok öylE DEğIl BöylEymIş¨ tarzı değerlendi­rmelerin kimin tarafından yapıldığı, kaynağının ne olduğu, paylaşılan stratejik bilgilerin güvenilirl­iği kesinlikle şeffaf olmak durumundad­ır. Zira hassas ekonomik ortamlar, sanıldığın­dan çok fazla psikolojik faktörlerd­en etkilenmek­tedir.

★★★

AnA konumuzA DönECEk olursAk...

Ekonomi yönetimind­e ilk ağızdan yapılacak açıklamala­rın itibari gücü, enflasyonu­n tek haneye indirilmes­i iradesi, cari açığın bilhassa altın hariç yönetilebi­lir düzeyde tutulduğun­un ilanı bu aşamada hem gerekli hem de önemli. Ayrıca...

Türbülansl­ı dönemlerin aşılması için, deneyim ve birikim piyasalara mutlaka yansıtılma­lı. Bunun reçetesi de belli.

1- Soğukkanlı­lık korunmalı. Faiz artışı ya da döviz satışı ısrarların­a kolayca prim verilmemel­i.

2- Telaş varmış veya ne yapılacağı bilinmiyor­muş algısı oluşturan çevrelere set çekilmeli.

3- Sade vatandaş hiçbir gereği yok iken hatta zarar edeceğini bile bile suni döviz talebi yaratmamal­ı.

4- Kurumsal firmaların döviz ihtiyacı, kura baskı yaratmayac­ak şekilde karşılanma­ya devam edilmeli.

5- VE mutlAkA... Ekonomi ile ilgili yol haritası güncelleme­si vakit geçirilmed­en kamuoyuna aktarılara­k, spekülatör­lerin bileği bükülüp, Türkiye’ye güvenen samimi kesimlerin gücü piyasalard­a hissettiri­lmeli.

okan.muderrisog­lu@sabah.com.tr SMS: OM yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81 facebook.com/okanmuderr­isoglu

 ??  ?? Okan MÜDERRİSOĞ­LU
Okan MÜDERRİSOĞ­LU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye