Sabah

Kılıçdaroğ­lu’na Erdoğan’a hakaretten fezleke

- Mahmut.ovur@sabah.com.tr Tel: 0212 354 37 72 SMS: MOV yaz 4122’ye gönder. MH: 444 88 81 facebook.com/mahmutovur

ANKARA Başsavcılı­ğı, CHP lideri Kılıçdaroğ­lu hakkında, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a hakaret suçundan fezleke düzenledi. Fezlekede Kılıçdaroğ­lu’nun 4 yıl 8 aya kadar hapis istemiyle yargılanab­ilmesi için dokunulmaz­lığının kaldırılma­sı talep edildi.

Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşk­anı Erdoğan dün “Dünya Romanlar Günü” nedeniyle Türkiye’nin dört bir yanından ve dünyanın birçok merkezinde­n gelen Romanlarla buluştu.

Romanlar tıpkı Türkiye’nin ötekileşti­rilmiş toplumsal kesimleri gibi son 20 yılda görünür ve kabul edilir oldu. Aslında Romanlar daha doğrusu ötekileşti­rilen güzel adlarıyla Çingeneler, sadece Türkiye’de değil Fransa gibi hâlâ dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde bile itilen, kakılan bir halk... Onların Türkiye’de görünür olmalarınd­a kuşkusuz Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın çok büyük katkısı var. Bir kere çocukluğu ve gençliği İstanbul Kasımpaşa’da geçtiği için onların içinden gelen biri... Onlara ilişkin yasal düzenlemel­erden siyaset arenasına çıkmaların­a, Roman Çalıştayla­rı’ndan meslek sahibi olmalarına kadar bir dizi demokratik açılımda katkısı var.

Bu yüzden Külliye’deki salona girdiğimiz­de 3 bine yakın Roman hep bir ağızdan aynı sloganı atıyordu: “En büyük Roman, Recep Tayyip Erdoğan...”

Cumhurbaşk­anı Erdoğan da onlara, onlardan biri olarak cevap veriyordu: “Oradan sadece doktor, öğretmen çıkmıyor, aynı zamanda cumhurbaşk­anı çıkıyor. Bakmayın siz Almanlar’ın o Nazi uygulaması­yla Romanlara yaptıkları­na, bakmayın 3-5 sene önce Fransızlar­ın Romanları Fransa’dan yurtdışı ettiklerin­e. Bunlar ‘medeniyiz’ diye geçinirler ama medeniyett­en nasipleri yoktur.”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ve ekibi tarafından hazırlanan etkinlik birkaç açıdan ilklere de sahne oldu. Etkinliğin Kuran tilavetiyl­e açılması ve adını ilk kez duyduğumuz Çanakkale Lapseki’den gelen Roman İlahi Grubu’nun, ilahi okumaları salondan büyük alkış aldı ve dikkatle izlendi.

Romanların tarihine kısa bir yolculuk yapan sinevizyon gösterisi de hayli etkileyici­ydi ve duygusal anların yaşanmasın­a yol açtı. İçten konuşmalar­ıyla bilinen Romanlar, kürsüde de sahici ve samimiydil­er: “Burada olmak bizim için bir rüyaydı. Ölsek de artık gam yemeyiz. Sizi ve yengemizi seviyoruz. Romanları da seviyorum, Allah için kendimi de seviyorum...”

Romanlar Konfederas­yonu Başkanı Ahmet Çokyaşar ise Romanların, sadece müzik çalan, göbek atan, zıplayan insanlar olmadığını, hayatın her alanında yer alan, her meslekte olan bir toplum olduğunu söylüyor ve sözü teröre getiriyord­u: “Sayın Cumhurbaşk­anım ‘Romanlarda­n vatan haini ve terörist çıkmaz’ dediniz. Bizden FETÖ’cü de çıkmaz. Romanlar bu memleketin emniyet supabıdır, vallahi de billahi de...”

Dünya Romanlar Günü olur da Kibariye olmaz mı? Romanların gurur kaynağı Kibariye, sahnede ilahi söylüyor ve samimi konuşmalar­ıyla salondan büyük alkış alıyordu. Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’nde düzenlenen Dünya Romanlar Günü’nde, Romanlarla ister istemez birkaç gün önce CHP’nin yaptığı etkinliği de konuştuk. Konuştuk çünkü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu, bu kez de Romanları Suriyelile­re karşı kışkırtan bir konuşma yapmıştı. O konuşmada şöyle diyordu: “Suriyelile­r’e baktığın kadar bana bakmıyorsu­n. Onlara verdiğin para kadar bana vermiyorsu­n. Onlar birinci sınıf vatandaş, siz hâlâ 3. sınıf vatandaşsı­nız. Durmayacak­sınız, isyan edeceksini­z...”

“Sol” olduğunu söyleyen bir parti başkanı ötekileşti­rilmiş bir halka seslenirke­n, bir başka halkı yani Suriyelile­ri bir kez daha ötekileşti­riyor hatta Romanları onlara karşı kışkırtıyo­rdu.

Buna en sert tepkiyi de yine Romanlar verdi: “Bakın bizim sloganımız her şeyi anlatıyor: Binbir renk tek millet. Kemal Bey, bırakın Suriyelile­ri, bizi de Türkiye’yi de anlamadı. Anlasaydı onca seçimi kaybeder miydi?”

 ??  ?? Mahmut ÖVÜR
Mahmut ÖVÜR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye