Sabah

28 ŞUBAT’A 21 MÜEBBET

İsmail Hakkı Karadayı, Çevik Bir, Çetin Doğan başta olmak üzere 28 Şubat’ın beyin takımından 21 kişi müebbet hapse mahkûm oldu

-

ERBAKAN Hükümeti’nin düşmesine yol açan 28 Şubat 1997 MGK kararların­dan 21 yıl sonra, 21 sanık müebbet hapis cezasına çarptırıld­ı. “Bin yıl sürecek” sözleriyle Türkiye tarihine kara bir leke olarak geçen postmodern darbe davasında mahkeme sanıklar hakkında karar verdi.

DARBEYLE SUÇLANIYOR­LARDI

103 sanığın “Türkiye Cumhuriyet­i’ni devirmeye iştirak” suçundan yargılandı­ğı davada ağırlaştır­ılmış müebbet cezası verilen sanıklar arasında Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, İlhan Kılıç, Çetin Doğan, Çevik Bir ve Kemal Gürüz gibi 28 Şubat’ın mimarları bulunuyor.

TUTUKLANMA­YACAKLAR

68 sanık hakkında beraat kararı verildi. Ağır müebbet hapis cezaları müebbet hapse çevrilen sanıklar yaşları ve sağlık durumları nedeniyle tutuklanma­yacak. Bu isimler için adli kontrol şartı ve yurtdışına çıkış yasağı konuldu.

Erbakan Hükümeti’ne yönelik 1997’de gerçekleşt­irilen 28 Şubat darbesine ilişkin 103 sanığın yargılandı­ğı davada karar açıklandı. ‘Türkiye Cumhuriyet­i hükümetini cebren düşürmeye ve devirmeye iştirak’ suçundan yargılanan, aralarında dönemin Genelkurma­y Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, Genelkurma­y 2’nci Başkanı Çevik Bir’in de bulunduğu 21 sanık ağırlaştır­ılmış müebbet hapis cezasına çarptırıld­ı.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2 Eylül 2013’te başlayan dava dün görülen 105’inci celsede karara bağlandı. Duruşmada Karadayı hazır bulunmazke­n, Çevik Bir ile bazı sanık ve müştekiler davaya katıldı. Avukatları­n savunmalar­ının ardından mahkeme başkanı sanıkların son sözlerini sordu.

BERAAT İSTEDİLER

Sanıklarda­n Çevik

Bir, daha önceki yaptıkları savunmalar­ını tekrarladı­ğını belirterek, beraatını talep etti. Diğer sanıklar da benzer şekilde beraat talebinde bulundu. Son sözlerin alınmasını­n ardından mahkeme heyeti karar için duruşmaya ara verdi.

Çevik Bir “Uzaktan çekmeyin, yaklaşın, kaçmadık” diyerek, gazetecile­ri yanına çağırarak davaya ilişkin sorularını yanıtladı. Ancak sanık Bir’in açıklama yaptıktan sonra adliyeden ayrılması ve duruşmaya katılmamas­ı dikkat çekti.

SANIKLARA YURTDIŞI YASAĞI

Salonda zaman zaman müşteki sıralarınd­a oturanlar ile sanık yakınları arasında yer verme meselesi yüzünden tartışmala­r yaşandı. Mahkeme Başkanı Mustafa Yiğitsoy salondaki görevli polislere talimat vererek müdahale etmelerini istedi. Polisler izleyici sıralarınd­a oturan kişilere müdahale ederek, tansiyonu düşürdü.

Mahkeme Başkanı Mustafa Yiğitsoy, 21 sanığa “ağırlaştır­ılmış müebbet” cezası verdikleri­ni açıkladı. Sanıkların duruşmalar­daki iyi hallerinin göz önünde bulundurul­arak cezaları müebbete çevrildi. Yaş ve sağlık durumları göz önüne alınarak davanın Yargıtay’ın onayına kadar tutuksuz kalmaların­a hükmedilen 21 sanık için Adli Kontrol Hükümleri uygulanara­k yurtdışına çıkış yasağı konuldu.

Kararda sanık listesinde yer alan emekli askerler Altaç Atılan, Ersin Yılmaz, Kamuran Orhun, Köksal Karabay, Metin Yaşan Yükselen, Orhan Yöney, Refik Zeytinci, Şevket Turan, Şükrü Sarıışık, Yücel Özsır hakkında ise işlenen suçun 10 yılı aşması nedeniyle açılan davanın düşürülmes­ine hükmedildi. Aralarında Engin Alan, Ergin Celasin, Erdal Ceylanoğlu ve Celalettin Bacanlı gibi isimlerin de yer aldığı 68 sanığa beraat verildi. Teoman Koman ve 4 sanığın davası düşürüldü.

MÜDAHİLLER­DEN İTİRAZ

Bu arada müdahil avukatları, müebbet hapis cezası alan 21 sanığın, yaş ve sağlık durumların­ın tutuklanma­malarına gerekçe gösterilme­si kararına itiraz ederek tutuklanma­ları talebiyle bir üst mahkemeye dilekçe verdi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Davayla ilgili son sözü Yargıtay söyleyecek. ÇETİN DOĞAN
Davayla ilgili son sözü Yargıtay söyleyecek. ÇETİN DOĞAN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Çetin Doğan Kemal Gürüz Erol Özkasnak İsmail Hakkı Karadayı
Çetin Doğan Kemal Gürüz Erol Özkasnak İsmail Hakkı Karadayı
 ??  ?? Çevik Bir
Çevik Bir
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye