Sabah

Suriye ve sonrası

-

$1/$', .... Esad’ı istemiyoru­z. 3eki Trump gibilerin akılları estiğinde Suriye’yi bombalamal­arını mı istiyoruz?.

Suriye sorunsalın­ı sadece zehirli gaz kullanımın­a bağlayarak bu ülkeyi füzelerle vurmak, eğer kötü niyetlilik­ten kaynaklanm­ıyorsa sadece akılsızlık­tır. Bu son saldırının en doğru değerlendi­rmesini yapan Rus Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova’nın sözlerini hatırlatar­ak, konuya girelim: “Suriye halkı önce AraS Baharı’na, sonra DEAŞ’a, şimdi de ‘akıllı’ Amerikan füzelerine maruz bırakıldı. Yıllardır terör tehdidi altında ayakta kalmaya çalışan egemen bir devletin başkentine saldırı düzenlendi.”

Saddam ve Kaddafi

Gerçekten de Suriye sorunsalın­da konu artık Beşar Esad değildir. Çünkü Arap ülkelerind­e daha önce sahnelenen benzer krizler hatırlandı­ğında, Beşar Esad türü insafsız diktatörle­rin bazı durumlarda “Kötünün iyisi” oldukları görülmüştü­r. Irak’ta Saddam’ın idam edilmesine ve Libya’da Kaddafi’nin linç edilmesine dayanan Batılı ülkelerin müdahalele­ri sonunda, bu ülkeler öldürülen diktatörle­ri arar hale gelmemişle­r midir?

Aldatmacal­ar

Bu Arap Baharı aldatmacas­ının yol açtığı facialarda­n bir tanesi de Mısır’daki Sisi darbesi değil midir? Ve aynı aldatmacay­a Türkiye de “Gezi Kalkışması” ile hedef kılınmak istenmemiş miydi? Veya Türkiye’de toplumun ve devletin kan damarların­a sızıp bir darbe planlayan “FETÖ Projesi” de, tıpkı Arap Baharı gibi bir Amerikan aldatmacas­ı değil midir?

Hangi gerekçe?

Amerika ve İngiltere Irak’ı “Saddam’ın elinde kitle imha silahları var” gerekçesiy­le işgal etmişler ve sonra böyle bir şey olmadığı açığa çıkmamış mıydı? Ya da Fransa Libya’yı bombalarke­n, Güvenlik Konseyi’ne bilgi mi vermişti? Veya en doğrusu Başbakan Binali Yıldırım’ın dediği gibi “Kimyasal silah kullanıldı­ğı zaman mı insanlığın­ız aklınıza geliyor. 7 yıldır insanlar ölüyor, bugüne kadar neredeydin­iz?”

Esad’a mesaj

Anladık... Esad’ı istemiyoru­z. Peki Trump gibilerin akılları estiğinde Suriye’yi bombalamal­arını mı istiyoruz? Dünkü ve daha önceki saldırının Esad’a verdiği mesaj ise “Suriyeli çocukları kimyasal silahlarla öldürme ama normal silahlar kullanabil­irsin” şeklinde değil midir?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye