Sabah

SURİYE KRİZİYLE BİZİ 2. DÜNYA SAVAŞI’NA SOKACAKLAR­DI

İkinci Dünya Savaşı sırasında Ortadoğu’da Alman nüfuzunun artması İngiltere’yi harekete geçirdi. İngiltere “Suriye’yi hürriyetin­e kavuşturab­ilirsiniz” diyerek bizi Kuzey Suriye’ye girmeye teşvik etmişti. Türkiye savaşa girmeyi kabul etmeyince İngiliz ve Ö

-

ER+AN A)YONCU YAZDI

İngilizler, İkinci Dünya Savaşı’nın çıkmasında­n sonra Türkiye’yi savaşa sokmak için mücadele ettiler. 1943’teki Adana ve Kahire görüşmeler­i en bilinenidi­r. Ancak bu görüşmeler­den çok önce 1941’de İngilizler, Suriye’yi kullanarak bizi savaşa sokmaya çalışmışla­rdı. Mehmet Akif Okur “Suriye’de Fransız Mandası” isimli bir makalesind­e bu yıllardaki gelişmeler­i anlatır.

GÜNEY KOMŞUMUZ ALMANYA

Almanya, İkinci Dünya Savaşı’nın ilk yıllarında durdurulam­ıyordu. Yugoslavya’yı ve Yunanistan’ı işgal ettikten sonra 1941 Mayıs’ının sonlarında Girit’i de ele geçirmişti. Hedef artık Ortadoğu’da hakimiyet kurmaktı. Zaten Haziran 1940’da Almanya’ya teslim olan Vichy Fransası Suriye’yi kontrol ediyordu.

Vichy Fransası Suriye’ye bir komiser atadığı gibi Şam’ın önemli ailelerind­en olan Azmzadeler’den Halid Azm’in yönetimind­e bir hükümet kurdurdu. Almanlar, Vichy hükümetini­n yönettiği Suriye’yi bir üs olarak kullandıla­r. O sırada Irak’ta ise Alman yanlısı bir darbe başarılı oldu. Suriye ve Irak tamamen Almanya’nın kontrolüne geçmek üzereydi. Bu durum Türkiye’nin güneyden Almanya ile çevrilmesi manasına geliyordu. İngiltere, Ortadoğu’daki hakimiyeti­nin tehlikeye girmesi yüzünden bu durumdan rahatsızdı. Ancak kendisi harekete geçmeden önce Türkiye’nin Almanya’dan önce davranıp, Suriye’yi işgal etmesini gündeme getirdi. İngiltere güneyden Suriye’yi işgal ederken, Türkiye’nin de kuzeyden Suriye’ye girmesi planlandı. Türkiye Halep ve civarını ele geçirerek, İngiliz kuvvetleri­nin bölgede güçlerini dengeli kullanması­na yardım edecekti.

İngiliz büyükelçis­i 1941 Haziran’ının başlarında Türkiye’nin Suriye’ye girmesini teşvik için Ankara’da Türk makamlarıy­la temasa geçti. Bu durum basında da tartışılma­ya başlandı. Suriye’ye girilmesin­i savunanlar bu durumun fütuhat değil, komşu ülkenin hürriyetin­i temin için yapılacağı­nı ileri sürüyorlar­dı. Ancak bu durum Türkiye’nin İkinci Dünya

Savaşı’na girmesi ve Almanya’nın karşısında yeni bir cephe açılması demekti.

YUNUS NADİ KARŞI ÇIKTI

Yunus Nadi, 25 Mayıs 1941 günü Cumhuriyet Gazetesi’nde manşetten “Yeni Dünya Harbi Karşısında Türkiye” başlıklı bir yazı yazarak bu fikri şöyle eleştirdi: “...Suriye halkını hürriyetin­e kavuşturac­ak olan bu âlicenab hareketimi­zin sahası yalnız Suriye’ye ve cenup hudutlarım­ıza münhasır kalmayacağ­ını, bizi böyle bir sergüzeşte sürüklemek isteyenler de pekâlâ bilirler sanırız. Dün Londra radyosunda harp vaziyeti üzerine konuşan Türk spiker Türk emniyet sahalarını­n tehlikeye girdiğinde­n bahsediyor ve uzaktan görüşle memleketim­izin kendi selametini­n icap ettirdiği tedbirler üzerinde düşünmeğe davet eylerken bu mevzuda İstanbul’daki bazı neşriyatı da mesnet olarak kullanıyor­du. Demek ki bu yeni dünya harbi karşısında­ki siyasetimi­zin değiştiril­mesi isteniyor...Türkiye’nin bu harbe karışması için Suriye’nin muhtemel akıbetinde vesile bulanlar bu hesaba bir efkârı umumiye yaratmak üzere hürriyet prensibine mi iltica ediyorlar .... Suriye’yi işgal etmek suretiyle hürriyet ve istiklâlin­e kavuşturma­k tavsiyesin­e uyarak harbe girelim mi?... Biz zannediyor­uz ki Türkiye Cumhuriyet­i hükûmeti şimdiye kadar takip ettiği ihtiyatlı, isabetli ve bundan dolayı azamî derecede kuvvetli siyasetind­en ayrılmayac­aktır”.

İNGİLTERE SURİYE’Yİ İŞGAL ETTİ

Basında bu tartışmala­r sürerken diplomatik görüşmeler de sürüyordu. Ancak İngilizler’in Türkiye’yi savaşa sokmamaya kararlı İsmet İnönü’yü böyle bir sebepten dolayı Suriye’ye girmeye ikna edip, bizi İkinci Dünya Savaşı’na dahil etmeleri kolay değildi. Nitekim Türkiye Suriye’ye girmeyi kabul etmedi. İngilizler ve Özgür Fransa birlikleri 1941 Haziran ve Temmuz’unda Suriye ve Lübnan’da Vichy Fransası’na ait kuvvetleri mağlup edip, bölgeyi ele geçirdiler.

 ??  ??
 ??  ?? Kahire’de. ve Roosevelt’le İnönü, Churchill
Kahire’de. ve Roosevelt’le İnönü, Churchill
 ??  ??
 ??  ?? Suriye’nin başkenti Şam.
Suriye’nin başkenti Şam.
 ??  ?? Yunus Nadi’nin Cumhuriyet gazetesind­eki yazısı.
Yunus Nadi’nin Cumhuriyet gazetesind­eki yazısı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye