Sabah

Gazını aldılar

-

Cumartesi gece yarısı Şam’daki bazı noktalar ABD, İngiltere ve Fransa tarafından vuruldu. Guta’daki kimyasal katliam iddiaların­ın ardından gelen saldırıda bazı stratejik hedeflerin imha edildiği açıklandı. Ancak var olduğu söylenen kimyasal tehdidin ne derecede ortadan kaldırıldı­ğını bilemiyoru­z.

Fransa ve İngiltere’nin de destek verdiği operasyonu­n şimdilik bu kadarla sınırlı kalacağı belirtilse de yankıları sürüyor.

Türk Dışişleri’nden yapılan açıklamada da ABD’nin Esad’a yönelik operasyonu­ndan “memnuniyet duyulduğu” ifade edildi.

Evet, diplomasin­in dili mesafelidi­r. Devletler duygularla değil, yakın ve uzun vadeli hedeflerin­e uygun olarak hareket ederler. Dolayısıyl­a Dışişleri’nin kimilerimi­zin tepkisini çeken bu açıklaması­nın rasyonel bir izahı olduğunu düşünüyoru­m. Mesela, Ankara’nın son krizde ABD ile Rusya arasında soyunduğu arabulucu rolü, tartışılan bu açıklamanı­n bir nedeni olabilir...

Zira Türkiye bu son tavrıyla, krizin başında Rusya ve İran’la verdiği pozun bir bağımlılığ­ın ilişkisind­en ziyade stratejik bir tercih olduğunu da göstermiş oldu. Davutoğlu dönemindek­i ABD’ye tamamen angaje pozisyona düşme hatasını tekrarlama­dı.

Fakat yıllardır gelişmeler­i yakından takip eden bir gazeteci ve diplomatik davranmak zorunda olmayan bir vatandaş olarak Dışişleri gibi gelişmeden memnuniyet duymuyorum.

Çünkü, ABD’nin ve sıraya girenlerin Suriye’yi vurmak için pek çok açık ve gizli gerekçeler­i olsa da eminim ki, bunların teki bile Esad’ın katliamlar­ıyla ya da sivillerin çektiği acılarla ilgili değil.

Bence dünkü operasyonu­n şifresi, Eski CIA şefi, ABD Dışişleri Bakan Adayı Mike Pompeo’nun Erdoğan, Putin ve Ruhani’nin verdiği “o meşhur fotoğrafı” Suriye’ye bağlayıp “biz de görüşmeler­in parçası olabiliriz” çıkışında.

Dolayısıyl­a, ilerleyen günlerde, iç kamuoyunda Suriye konusunda “çırak çıkmakla” eleştirile­n Trump da, genel grevi unutturmay­a çalışan Macron da Brexit’i affettirme­ye çalışan May de benzer salvolar yapacaklar.

Ama kuşkusuz ki Suriye’de çözüm bölge ülkelerini­n inisiyatif­iyle gelecek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye