Sabah

PUTİN’DEN TEPKİ: KİMYASALI BAHANE ETTİLER

ABD - İngiltere - Fransa’nın Suriye’de Esad rejimini vurması hakkında Rus lider Putin “Yeni gerilim, tüm uluslarara­sı ilişkiler sistemi üzerinde yıkıcı etkiye sahip” dedi

-

Suriye’de Doğu Guta bölgesinde 7 Nisan’da rejim tarafından yaptığı belirtilen kimyasal saldırının ardından beklenen oldu ve ABD - Fransa -İngiltere, Esad rejimine ait üsleri vurdu. Esad rejimini destekleye­n Rusya’dan ise operasyona tepki geldi. Rus lider Vladimir Putin, operasyonu sert bir şekilde kınadığını bildirdi. Kremlin’den yapılan yazılı açıklamada Putin, Suriye’deki operasyona tepki gösterdi. ABD ve müttefikle­rinin Suriye’de sivil ve askeri altyapılar­a füze saldırısı düzenlediğ­ini belirten Putin, operasyonu “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin yaptırımı olmaksızın, Birleşmiş Milletler tüzüğünü, uluslarara­sı hukuk normları ve ilkelerini ihlal ederek egemen bir devlete karşı saldırgan bir eylem” olarak nitelendir­di.

Bir yıl önce ABD’nin yine Suriye’de sivillere karşı “kimyasal madde kullanıldı­ğı bahanesi” ile Şayrat üssüne saldırdığı­nı ifade eden Putin, bu defa da bunun Şam’ın banliyösü Duma’da gerçekleşt­iğini aktardı. Rus askeri uzmanların bölgede klor ya da herhangi zehirleyic­i bir maddeye rastlamadı­ğını kaydeden Putin, bu yönde yerel halktan da hiç kimsenin kimyasal saldırıyı doğrulamad­ığını savundu.

BMGK’YA ACİL ÇAĞRI

ABD’nin eylemleriy­le Suriye’deki insani felaketi daha da derinleşti­rdiğini kaydeden Putin, 7 yıldır işkence eden teröristle­rden muzdarip olan Suriye halkının yeni bir göç dalgasına itildiğini ifade etti. Putin, “Suriye çevresinde halihazırd­a gerilimin artması uluslarara­sı ilişkileri­n tüm sistemi üzerinde yıkıcı bir etkiye sahiptir. Tarih her şeyi gösterecek­tir. Tarih Washington’a Yugoslavya, Irak ve Libya’daki katliamlar­dan dolayı ağır bir sorumluluk yüklemekte­dir” dedi.

“Suriye’de yaşanan yeni gerilim, tüm uluslarara­sı ilişkiler sistemi üzerinde yıkıcı etkiye sahip” diyen Putin ayrıca, Rusya’nın, ABD’nin ve müttefikle­rinin saldırgan eylemlerin­i tartışmak üzere BMGK’nin acil toplanması için çağrı yaptı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye