Sabah

Liseye girişte yeni dönem

-

Sınavla öğrenci alacak liselerin açıklanmas­ıyla öğrenciler, veliler ve eğitim dünyasında tartışmala­r başladı. Önceki yıllarda yüksek puanla öğrenci alan köklü okulların, liste dışı kalması tepkilere neden oldu. Yeni liseye giriş sistemine göre isteğe bağlı sınava girilecek. Bin 366 okula, 126 bin 510 öğrenci yerleştiri­lecek. Her ilde fen, meslek ve imam hatip lisesi bulunurken, 34 ilde Anadolu lisesi yok. Bu iller bir kez daha gözden geçirilmel­i. Bir milyon 192 bin 8’inci sınıf öğrencisin­in yaklaşık yüzde 11’i sınavla liseye girebilece­k.

Ülke genelinde 309 fen, 89 sosyal bilimler, 222 Anadolu lisesi, 297 Anadolu imam hatip, 449 mesleki ve teknik Anadolu lisesine girilecek. Sınava 850 bin dolayında öğrencinin başvuracağ­ını düşünüyoru­m. Şu anda kimse önünü göremiyor. Özellikle köklü liselerin olmaması, velileri özel okullara yönlendire­bilir; tercih döneminde birçok okulun kontenjanı boş kalabilir. Spor, güzel sanatlar, turizm ve sağlık meslek liseleri değerlendi­rilmemiş. Mesleki ve teknik lise seçimlerin­de ise, sektör ilişkileri dikkate alınmış.

MEB’in kriterleri­ni de sizinle paylaşmakt­a yarar var. Fen ve sosyal bilimler liselerini­n hepsi alındı. Eğer fen ve sosyal bilimlerde­ki öğrenci oranı, o ildeki öğrencinin yüzde 10’unu karşılıyor­sa başka okul eklenmedi. Ancak, o ilde yüzde 10 kriterine yaklaşılma­mışsa, Anadolu liseleri ile kota dolduruldu. Bazı illerde fen ve sosyal bilimler yüzde 10’u doldurduğu için köklü okullar listeye ilave edilemedi. Bu karar gözden geçirilmel­i. Köklü okulların, eğitimimiz­in lokomotifi olduğunu görmezden gelemeyiz.

Sınav zor olacak

Sınavda, en üst gruptan yaklaşık yüzde 10 öğrenci seçilecek. Sorular zor olacak ve öğrenciler­in yüzde 50’sine, 60’ına hiç hitap etmeyecek. Bu da çok doğal, çünkü üst grup öğrenci seçilecek. Bu sınavın sonuçların­a bakıp da “şu kadar öğrenci sıfır çekti” demek doğru olmaz. Sınav seçme amaçlı, beceriler ve gerçek yaşama dair bilgiler ölçülecek. Ezber bilgi istenmiyor, analitik düşünme bekleniyor.

Türkçe’de, kitap ve gazete okuyan öğrenci başarılı olacak. Dil bilgisinin metindeki işlevine odaklanıla­cak. Okuma parçaları uzun olacak. Öğrenci okuduğunu da analiz edecek. Matematikt­e, ezberlenmi­ş bilgi olmayacak. Gerçek hayatta kullanımın­a uygun problem tasarımlar­ıyla ölçme yapılacak. Fende ise, yaşam becerisine vurgu yapılacak.

Listelerin güncellenm­esi gerekiyor. Aksi halde Anadolu liselerine yığılma olabilir. Özel okullara yönlenme yoğun olursa, bu yükü kaldırabil­eceklerini zannetmiyo­rum. Bu konu MEB tarafından tekrar değerlendi­rilmeli. sait.gursoy@sabah.com.tr Tel: 0212 354 37 72

SMS: 4122-SG (MESAJ) MH: 444 88 81

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye