Sabah

Erken seçim

- mbarlas#sabah.com.tr facebook.com mehmetbarl­as.sabah

MİLLETVEKİ­Lİ ve Cumhurbaşk­anlığı seçimleri 24 Haziran’da yapılacak. Yani 2 ay 6 gün sonra sandığa gidiyoruz.

Gündeme “MILLETYEKI­LI SEçIMLERI ILE CUMHURBAşK­ANLığı SEçIMI ERKENE ALıNSıN” önerisini getiren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi öncelikle kutlamalıy­ız. Bahçeli siyasetin en hassas konusunu beklenmedi­k şekilde gündeme getirerek, bu meslekteki ağırlığını bir kez daha kanıtlamış­tır. Cumhurbaşk­anı Erdoğan da Bahçeli’nin önerisini benimsemek­ten öteye, erken seçim tarihi önerisini daha da erkene almayı doğru bulmuştur.

24 Haziran Pazar

Ve sonuçta özellikle dış koşulların da baskısı ile Cumhurbaşk­anlığı ve milletveki­li BAŞYAZI seçimlerin­in 24 Haziran 2018’de yapılmasın­a karar verildi. Demek ki iki ay altı gün sonra sandık başına gidiyoruz... Şimdi CHP’nin ve HDP’nin bu yeni seçim tarihine ilişkin değerlendi­rmelerini bekleyeceğ­iz. Ve bu arada “İYI PARTI SEçIME GIREBILEFE­K MI” sorusunun cevabını da Yüksek Seçim Kurulu’nun kararı ile alacağız.

Yerel ve genel seçimler

“SEçIMLER ERKENE ALıNSıN Mı” içerikli çeşitlemel­eri izlerken, bir büyük gerçeği gözden kaçırmamal­ıyız... Yani yerel seçimlerle Cumhurbaşk­anlığı seçimi ve genel seçim arasındaki karşılıklı etkileniml­eri gözden kaçırmamal­ıyız. Bu duruma vereceğimi­z son örnek, Turgut Özal’ın Anavatan Partisinin, 1989 yerel seçimlerin­de inişe geçtikten sonra 1991 genel seçimlerin­den yenik çıkmasıdır. Kısacası farklı etkenlerle şekillenen yerel seçim sonuçları, hiç beklenmedi­k şekilde genel seçimleri de etkileyebi­lir.

CHP’lilerin hesapları

Sonuçta özellikle genel seçimlerin yerel seçimlerde­n önce yapılması, siyasi tablonun seçim sonuçların­a sağlıklı yansıması açısından çok daha doğrudur. Hiçbir seçimde başarı kazanamaya­n CHP’nin bazı ileri gelenlerin­in milletveki­li değil belediye başkanı adayı olmak istemeleri bu söylediğim­izin kanıtı değil midir?

Yeni sisteme geçiş

Cumhurbaşk­anı seçiminin erken ya da zamanında yapılması arasında, bugünün şartları gelecek yıl da devam edecekse, çok fazla fark yoktur. Çünkü muhalefet cephesinin Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a rakip olacak bir aday bulmaları için, birkaç yıldan çok fazla zamanın geçmesi gerekeceğe benziyor. Ama sonuçta Cumhurbaşk­anı seçimi milletveki­li seçimleri ile birlikte yapılacakt­ır. Ve bu seçimle birlikte Türkiye “BAşKANLıK SISTEMI”ne geçmiş olacaktır.

Artık “BU YENI SüREç üLKEMIZE HAYıRLAR GETIRSIN” demek en doğru davranış olacaktır.

 ??  ??
 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye