Sabah

TANAP’ta ilk gaz için geri sayım

Avrupa’nın enerji haritasını değiştirec­ek olan TANAP’ta sona yaklaşıldı. Genel Müdür Saltuk Düzyol, “Vanayı açmak üzereyiz. 30 Haziran’da ticari gaz akışını başlatmamı­z gerekiyor” dedi

- (GLW|r: )eride &EM - Tasarım: Nigar TEKİN

Türkiye ve Azerbaycan tarafından yapımı 3 yıldır süren enerjinin İpek Yolu Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nde (TANAP) ilk ticari gaz 30 Haziran’da törenle verilecek. İran ve Rus gazına alternatif olarak dost ve kardeş ülke Azerbaycan’ın Türkiye’deki gaz kapasitesi­ni artıracak projeyle ilgili konuşan TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, “Hattın şu anda Eskişehir’e kadar olan bölümün tamamı gazla doldurulmu­ş durumda. 30 Haziran’da ticari gaz akışını başlatmamı­z gerekiyor. Bundan yaklaşık 1 sene sonra da TAP’a da gaz vermeye hazır hale gelmeyi planlıyoru­z” dedi. Eskişehir’de bir grup gazeteciye açıklamala­rda bulunan Düzyol, proje ortakların­ın yüzde 30 ile BOTAŞ, yüzde 12 ile BP, Azerbaycan adına da 58 ile SGC’nin olduğunu belirterek, “O şirketin yüzde 51’i Azerbaycan Ekonomi Bakanlığı’na, 49’u ise SOCAR’a aitti. Yakın vadede bu şirket yüzde 7 hissesini SOCAR Türkiye’ye devretti. Yeni ortaklık yapımızda şu anda 4 ortağımız var” dedi. Projenin tek giriş noktasının Gürcistan-Türkiye sınırı olduğunu kaydeden Düzyol, “Azerbaycan ve doğusundak­i kaynaklard­an gaz girme imkânı olan bir yapıda proje dizayn edildi. Ancak ev sahibi hükümet anlaşmasın­da ilgili değişiklik­ler yapılması halinde Doğu Akdeniz ve Irak’tan gelen gazın da boru hattı sistemine girmesi ileriki yıllarda mümkün olabilir” ifadelerin­i kullandı.

RUS GAZINA AZERİ ÇÖZÜMÜ

Düzyol, BOTAŞ’ın Azerbaycan’dan ithal ettiği 6 milyar metreküp gazı bu hat üzerinden taşıyacağı­nı da söyledi. Halihazırd­a Bakü-Tiflis-Erzurum boru hattının iki ülkeyi birbirine bağladığın­ı anımsatan Düzyol, “BOTAŞ oradan her yıl 6.6 milyar metreküp gaz ithal ediyor. Bu 6 milyar metreküp 6.6’nın üzerine eklenecek miktarı temsil ediyor. Azeri gazı 2. faz üretimle beraber Türkiye’deki toplam tüketilece­k miktar 12.6 milyar metreküp olacak. Rus gazının toplam tüketim içerisinde­ki payı düşerken, Azeri gazı alınacak” dedi.

 ??  ?? Düzyol, çalışmalar kapsamında yapılan keşiflere ilişkin, “Daha önce bilim dünyası tarafından bilinmeyen 9 böcek türüne, bir de bitki türüne rastladık” diye konuştu.
Düzyol, çalışmalar kapsamında yapılan keşiflere ilişkin, “Daha önce bilim dünyası tarafından bilinmeyen 9 böcek türüne, bir de bitki türüne rastladık” diye konuştu.
 ??  ?? ESKİŞEHİR
ESKİŞEHİR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye