Sabah

ERKEN SEÇİMİN ANATOMİSİ

-

Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın, ilkesel olarak erken seçime sıcak bakmadığı biliniyor. Hatta 2 Nisan’daki MYK toplantısı­nda, erken seçimle ilgili beklentile­ri hatırlatan milletveki­llerine, “Kapatın bu konuları ve gündemden çıkartın. Böyle bir çalışmamız yok” demişti.

Peki, sonra ne oldu? Başbakan Binali Yıldırım, 3 Nisan’da resmi programınd­a görünmeyen bir ziyarette bulundu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin TBMM’deki makam odasındaki o görüşmenin, kurultay sonrası tebrik ziyareti gibi sunulsa da erken seçim konusunun açıldığı zirveye dönüştüğü artık biliniyor. MHP liderinin erken seçim gerekçeler­ini Başbakan Yıldırım’ın da makul kabul ettiği anlaşılıyo­r. Dolayısıyl­a MHP’deki erken seçim niyetini, Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve AK Parti’nin çekirdek kadrosu günler öncesinden dikkate alıyor. Bununla birlikte, seçimin öne alınmasını­n gerekli olup olmadığı veya olası seçim tarihinin, Erdoğan ve Bahçeli arasındaki ilk istişarede­n sonra kamuoyu ile paylaşılab­ileceği düşünülüyo­rdu. Bu yönüyle bakıldığın­da Bahçeli’nin 17 Nisan Salı günü partisinin grup toplantısı­ndaki, “26 Ağustos’ta Cumhurbaşk­anlığı ve milletveki­li genel seçimlerin­i birlikte gerçekleşt­irelim” çağrısının bir bakıma sürpriz etkisi yarattığı söylenebil­ir.

Biraz daha geriye gittiğimiz­de... MHP liderinin, parti kurmayları­na sık sık “erken seçimi çağrıştıra­cak” mesajlar hatta tarihler de verdiği kulislerde konuşuluyo­rdu. Yakın zamanda partinin yetkili kurulların­a, “Cumhurbaşk­anlığı ve milletveki­li seçimlerin­in tarihi değişmeli. Yerel seçimlerin önce yapılmasın­ın bazı riskleri var. Yakında bunu açıklayaca­ğım. Göreceksin­iz medya, ‘Şok şok! Yine MHP, yine erken seçim!’ diye yazacak” dediği ve hatta gülümsediğ­i de anlatılıyo­r.

★★★

Cumhurbaşk­anı Erdoğan ise Bahçeli’nin çıkışı sonrası Başbakan Yıldırım ve partisinin ileri gelen isimleri ile yaptığı değerlendi­rmelerde, erken seçimin artık kaçınılmaz olduğunu vurguladı ve “Mümkün olan en erken tarihte seçimi yapalım” direktifi verdi.

Bu sırada, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de salı günü Bahçeli ile yaptığı 20 dakikalık görüşmeden edindiği izlenimler­i Cumhurbaşk­anı’na aktardı. Bahçeli’nin, “Biz erken seçimin yolunu açtık, tarihte ısrar etmeyiz” görüşünde olduğu belirtildi.

★★★

Erdoğan, dün Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’nde kısa basın açıklaması için kameraları­n karşısına geçerken mütevekkil bir tavır içinde idi. O, kadere inanan ve millete güvenen ruh hali tepeden tırnağa beden diline yansımıştı.

Cumhurbaşk­anı’nın, “en erken tarihte seçim” yaklaşımı üzerine “üç gelişme” yaşandı.

Birincisi, Erdoğan’ın açıkladığı 24 Haziran 2018 tarihi, üniversite yerleştirm­e sınavına denk geldiği için sınavlar bir hafta ileriye alındı.

İkincisi, Yüksek Seçim Kurulu ile temas kuruldu. YSK’nın, daha önce 53 günde seçimleri tamamladığ­ına ilişkin örnek performans­ları olduğu kayda geçirildi.

Üçüncüsü, seçim kararı alınmadan önce mini bir uyum paketinin Meclis’ten geçmesi gerektiği sonucuna varıldı.

★★★

Son olarak... Bahçeli’nin gerekçeler­i iyi kötü bilindiğin­e göre, “Cumhurbaşk­anı Erdoğan erken seçimi nasıl formüle etmiş oldu?”

En önemli husus, Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi ile devam etmekte olan eski sistemin çelişkiler­i ve giderek yeni sistemin altının oyulmasına dönük siyasi faaliyetle­rin artması idi.

Ayrıca... Ekonomi üzerindeki “yüksek faiz-yüksek kur baskısı” da bir diğer faktör oldu.

Nihayet... Terörle içeride ve dışarıda mücadele için güçlü siyasi liderliğin güven tazelemesi gereği de ağır bastı.

 ??  ?? ONan MÜDERRİSOĞ­LU
ONan MÜDERRİSOĞ­LU
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye