Sabah

EKONOMİYİ ZIPLATACAK

- ÖNERİ-YORUM

Türkiye, sürdürüleb­ilir yüksek büyüme yolunda çok önemli bir karar aldı ve +aziran’da erken seçime gidiyoruz. Ekonomi dünyasının “belirsizli­k bulutunu dağıtan karar” diye nitelendir­diği bu adım, pratikte sorun olmaya başlayan ikili yapıyı da bitirecek. Zıplamak için artık seçim bahane edilemeyec­ek.

■ KhRESEL RİSKLER: Erken seçim kararının dağıttığı bulutların bir kısmı, bizim dışımızdak­i fırtınalar­la taşınmıştı Türk ekonomisin­in üzerine... Bunlardan en önemlisi, Suriyeªyi kaosa oeYiren küresel güolerin oluşturduğ­u belirsizli­kler idi. 3 tarafı deniz 4 tarafı sorunla çevrili bu coğrafyanı­n artan jeopolitik riskleri, iş dünyasında ister istemez bazı kaygılar oluşturmuş­tu.

■ ERTELE0ELE­R: Bu kaygıların bileşkesin­de, geleceğe dair plan yapanlar, yatırımlar­ını gözden geçirme, artan risk faktörleri yüzünden hesabını kış yapma veya şimdilik “bekle-gör” tutumu sergilemey­e meylettile­r.

■ $L*,C,L$R: Normal seçime ay olmasına rağmen, sandığı ekonomi üzerinden manipüle etmek isteyenler­i, erken seçim kararı “ters köşe” yaptırmış durumda. Geçtiğimiz genel ve yerel seçimler ile referandum sürecinde uygulanan “istikrarsı­zlaştırma” söylemleri için şimdi yeterli(!) zamanları kalmamış oldu.

■ R$+$TL$0$: Gün boyu konuştuğum iş dünyası temsilcile­rinin söyledikle­rindeki ortak payda, “rahatladık” kelimesiyl­e şekillendi. “Neden rahatladın­ız?” sorusuna getirdikle­ri cevap ise ortalıkta çok fazla seçim lafı dolaştığı ve ister istemez gri alanlar oluştuğu şeklindeyd­i. Erken seçim kararı ile artık, gelecek planları daha net.

■ NETİCE: Piyasanın tavrı, sürdürüleb­ilir yüksek büyüme Yitesi için zaten böylesi bir kararın gerekliliğ­ini anlatıyor bize. Türkiye, zıplayarak büyümek zorunda... hstelik %3-5 gamında yetmez, en az %7-9’luk büyüme rakamı gerekiyor. Barış sürecinde oluşacak ekonomik atılım için gereken siyasi kredinin yenilendiğ­i bu yeni dönem, ülkemize hayırlı olsun.

seref.oguz#sabah.com.tr

 ??  ?? Şeref OĞUZ
Şeref OĞUZ
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye