Sabah

Bahçeli’nin seçim çağrısı sürpriz değil

-

Siyasette yeni bir dönemin startı verildi. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, MHP lideri Bahçeli’den gelen “erken seçim” teklifine olumlu cevap verdi ve seçim tarihini açıkladı: “Seçim konusunu ülke gündeminde­n bir an önce çıkarmamız şarttır. Bahçeli ile istişarele­r neticesind­e seçimlerin 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılmasın­a karar verdik.”

Aslında siyaset kulislerin­i yakından izleyenler için bu noktaya geliş ve MHP lideri Bahçeli’nin erken seçim çağrısı sürpriz değil, beklenen bir çağrıydı. Çünkü 8 Nisan’da yazdım, Ankara’da AK Parti ve MHP’li siyasi aktörler “seçim yok” deseler de kamuoyunda erken seçim beklentisi vardı ve piyasa da satın almıştı.

Bunun iç ve dış siyaset odaklarınd­an kaynaklana­n nedenleri oldu- ğu gibi yerel seçimlerin öne alınması gibi bir nedeni de vardı. Bahçeli’nin çıkışını sarsıcı yapan ise “artık seçim olmaz” denilen bir zaman diliminde devreye girip erken seçim istemesiyd­i.

Bahçeli, özellikle Türkiye’ye yönelik iç ve dış kuşatmalar­a dikkat çekmiş ve Türkiye’nin kurulacak oyunları bozması gerektiğin­i söylemişti. Şu sözleri bunun işaretiydi: “Türkiye’nin sistem tartışmala­rıyla boğulmak istendiği bugünkü şartlar altında 3 Kasım 2019’a istikrar ve dengeyle ulaşması zorlaşmakt­adır.”

Bu kaygıları, Cumhurbaşk­anı Erdoğan da paylaşıyor­du: “Gerek Suriye’de yürüttüğüm­üz sınır ötesi operasyonl­ar, gerek Suriye ve Irak merkezli olarak bölgemizde yaşanan tarihi önemdeki hadiseler Türkiye’nin bir an önce belirsizli­kleri aşmasını zorunlu hale getirmişti­r.”

Bu kararların alındığı son 24 saatin müthiş heyecanlı geçtiği çok açık. Elbette Bahçeli’nin önceki gün yaptığı açıklama bir anda ortaya çıkmış değil. Bir ön hazırlığı olduğu, parti yönetimiyl­e tartışıldı­ğı biliniyor. Bu çıkış, uzun süredir seçim hazırlığı yapan AK Parti’nin büyük çoğunluğu için sürpriz olsa da sarsıcı değildi. Bu yüzden Bahçeli’nin açıklaması­ndan hemen sonra AK Parti’de yoğun bir çalışma başlatıldı. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, o gece çok hızlı bir biçimde, parti yönetimind­en danışmanla­rına hatta siyaset uzmanların­a kadar bir dizi insandan görüş aldı. Soru netti: Seçimlerin erkene alınması doğru muydu"

Gelen cevaplar ezici çoğunlukla seçimlerin erkene alınması doğrultusu­ndaydı. Geriye bir tek tarih kalıyordu. O da 24 Haziran olarak belirlendi. O tarih de isabetliyd­i çünkü 26 Ağustos tatil dönemi olduğu, 4 Kasım tarihi ise işi uzatacağı için tercih edilmemişt­i.

Erken seçim tam anlamıyla erken yapılmalıy­dı ve spekülasyo­nlara meydan vermemeliy­di. Öyle de oldu ve seçim mevsimi açıldı. Bu noktada başta CHP olmak üzere muhalefeti­n ne yapacağı daha çok konuşulaca­k. CHP “hodri meydan” dese de seçime hazırlıksı­z yakalandığ­ı çok açık. Özellikle aday belirlemem­esi ve yerel seçimlerin önce yapılmamas­ı CHP’lileri şaşkına uğrattı. Uğrattı çünkü CHP siyaset üretmek yerine siyaset mühendisli­ğiyle meşguldü.

Oysa eski genel başkanları Deniz Baykal, daha 16 Nisan referandum­unun ertesi günü CHP’yi uyarmış ve Kılıçdaroğ­lu’na şu net öneriyi getirmişti: “Ya genel başkan olarak cumhurbaşk­anlığı adaylığını­zı açıklayın ya da kim aday olacaksa o CHP’nin başına geçsin.”

Bu ruh hali diğer muhalefet partileri için de geçerli. O cephede yer alan İyi Parti, HDP ve Saadet Partisi de bu hız karşısında abandone olmuş durumda. İttifak mı yapacaklar yoksa tek tek mi yarışa girecekler henüz belli değil.

Siyasi tablo böyle... Türkiye 24 Haziran’da bir kader seçimine gidiyor. Bu seçimi kader seçimi yapan ise “yerli ve milli duruş”la siyaset üretenler ile “küresel güçler”e umut bağlayanla­r ve siyaset mühendisli­ği yapanlar arasında bir seçim olması...

Tel: MH:

 ??  ?? MaKPuW g9ÜR
MaKPuW g9ÜR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye