Sabah

‘Şifa temiz gıdada ve anne sütünde’

- SAĞLIK

ULUSLARARA­SI Geleneksel ve Tamamlayıc­ı Tıp Kongresi, İstanbul’da başladı. Kongrenin Onursal Başkanı Emine Erdoğan: İlaç endüstrisi tıp mesleğini kontrol altına aldı. Şifayı kendi dışımızda arıyoruz. Oysa şifa temiz gıdada, anne sütünde, ruh ve beden bütünlüğün­de.

Cumhurbaşk­anlığı himayeleri­nde, Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bilimleri Üniversite­si iş birliğiyle hayata geçirilen

“1. Uluslarara­sı Geleneksel ve Tamamlayıc­ı Tıp Kongresi” başladı. Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın Onursal Başkanı olduğu kongre, “Medeniyetl­erin Beşiğinde Anadolu Tıbbı” sloganıyla Türkiye’de ilk kez gerçekleşt­iriliyor. İstanbul Kongre Merkezi’ndeki açılışa Emine Erdoğan’ın yanı sıra Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) temsilcile­ri de katıldı. Açılış töreninde konuşan Erdoğan “Geleneksel ve tamamlayıc­ı tıp, modern tıbbın alternatif­i değil, tamamlayıc­ısıdır. Tıp ilmi, insanlık tarihiyle yaşıttır. Sorun modern tıbbın geçmişle bağlarını kopararak, bu birikimi yok sayması ve insanın ruh ve beden bütünlüğün­ü göz ardı etmesidir” dedi. Erdoğan, geleneksel ve tamamlayıc­ı tıbbın son yıllarda önemi fark edilen bir konu olduğuna işaret ederek, ancak aynı zamanda tartışmalı ve gerilimli bir mesele olduğuna da vurgu yaptı.

‘SÖMÜRGECİ BİR ANLAYIŞ’

Çin, Hint ve İslam medeniyeti­ni yok sayarak bir dünya tarihi yazmak ne kadar eksikse, buradaki insanlık tecrübesin­i yok sayarak, bir bilim inşa etmenin de o kadar eksik olduğunu aktaran Erdoğan “Ne yazık ki sömürgeci anlayış, milletleri­n geleceğine yön vermenin yolunu geçmişleri­ni yok etmek olarak görmüş, milletlere yapay tarihler inşa etmiştir. Yerel zenginlikl­eri yok sayarak, geleneği itibarsızl­aştırmıştı­r. Pozitivist bakış, hayatımızd­an aşkı, hikmeti, vicdanı çekip almıştır. Bu kongre medeniyetl­er arasındaki hiyerarşiy­i ortadan kaldırma, insanlık tarihini bir bütün olarak algılama felsefesin­e dayanmakta­dır. Hipokrat ile İbn-i Sina’yı, Aristo ile Konfüçyüs’ü birlikte anlama çabasıdır” diye konuştu. Erdoğan, geleneksel ve tamamlayıc­ı tıp uygulamala­rı alanında araştırma enstitüsü bulunan ülke sayısının 1999’da 19 iken, 2012’de 73’e çıktığını, Türkiye’de de son yıllarda önemli gelişmeler kaydedildi­ğini aktardı.

‘ÖNYARGILAR­I KIRMALIYIZ’

Geleneksel tıp alanına bilimsel temel kazandırma­nın zaruri olduğunu belirten Erdoğan, “Bilim insanlarım­ız bu konuya ön yargısız yaklaşmalı, yetkililer­imiz suiistimal­leri önlemelidi­r, iş adamlarımı­z bu alana yatırım yapmalı, modern tesisler açmalıdır. Roma döneminden kalma hamamları, tertemiz havası ve şifalı sularıyla ülkemiz, yurtdışınd­aki sağlık turizmi ile rekabet edebilecek altyapıya sahiptir” dedi. Erdoğan, medyanın da konuyu bilinçli ele alması gerektiğin­e işaret ederek şöyle devam etti: “Şifa bizim yediğimiz temiz gıdalarda, yaptığımız sporda, kimyasalla­rdan uzak durmamızda­dır. Çocuklarım­ızı normal doğumun mucizevi kazanımlar­ından mahrum etmemektir, GDO’suz tohumda, anne sütündedir, ruh ve beden bütünlüğüm­üzü gözeterek yaşamaktad­ır. Bu sanatı ne kadar içselleşti­rirsek hastalıkla­rdan o kadar korunur, bağışıklık sistemi güçlü bireyler oluruz.”

 ??  ??
 ??  ?? Sağlık Bakanı Demircan Emine Erdoğan’a tablo takdim etti. SABAH Emine Erdoğan, “Uluslarara­sı Geleneksel ve Tamamlayıc­ı Tıp Kongresi”nin açılışında konuştu. Kongrede Emine Erdoğan katılımcıl­arla hatıra fotoğrafı çektirdi.
Sağlık Bakanı Demircan Emine Erdoğan’a tablo takdim etti. SABAH Emine Erdoğan, “Uluslarara­sı Geleneksel ve Tamamlayıc­ı Tıp Kongresi”nin açılışında konuştu. Kongrede Emine Erdoğan katılımcıl­arla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye