Sabah

HDP’li Baydemir ve Irmak’ın vekilliği düştü

Anayasa Komisyonu’ndan oy birliğiyle geçen seçim önergesi bugün Meclis’te görüşülece­k. Önerge yasalaştık­tan sonra seçim takvimi işlemeye başlayacak

- $1.$5$

AK Parti ve MHP’nin mutabık kaldığı erken seçimlerin 24 Haziran 2018’de yapılmasın­a ilişkin seçim önergesi dün Anayasa Komisyonu’nda görüşüldük­ten sonra oy birliğiyle kabul edildi. Bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmes­i beklenen önergenin Cumhurbaşk­anı’nın onayına sunulmadan, Resmi Gazete’de yayımlanar­ak yürürlüğe girmesi bekleniyor. Seçim kararı böylece resmen yürürlüğe girmiş olacak.

Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmeler sırasında söz alan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “3 Kasım 2019’a kadar geçecek her gün, halkımızın beklentisi­ni ve eski sistemin sancılı yanlarında­n doğabilece­k belirsizli­kleri artırmakta­dır. Bu nedenle söz konusu belirsizli­klerin de bir an evvel ortadan kaldırılma­sı amacıyla erken seçim yapılması zorunluluğ­u doğmuştur” dedi. Milletimiz­in yeni hükümet sistemine ‘Evet’ demesiyle birlikte artık daha fazla beklemenin bir gereğinin kalmadığı, milletin cevabını hayata geçirmenin, tarihin bizi getirdiği bu noktada bir zaruret halini aldığı kuşkusuzdu­r” ifadelerin­i kullandı.

<6K +A=I5LANI<O5

TBMM’den seçim kararıyla ilgili yasanın çıkmasının ardından anayasa gereğince cumhurbaşk­anı seçimiyle milletveki­li seçimi birlikte yapılacak. Buna göre YSK, iki seçimi tek takvimde hazırlayac­ak.

İki süreçli seçim takvimi belirlendi­kten sonra seçime girme yeterliliğ­ine sahip partiler tespit edilecek, seçmen listeleri askıya çıkarılaca­k. Sonraki süreçler, takvime göre işleyecek. YSK, seçime girecek partileri belirlemek için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılı­ğı’ndan tüm siyasi partilerin teşkilat kütüğünü isteyecek.

Kurul, partilerin, illerin en az yarısında oy verme gününden en az altı ay önce teşkilatın­ı kurup kurmadığı ve büyük kongreleri­ni yapıp yapmadığın­ı inceleyere­k, hangi partilerin seçime girme yeterliliğ­ine sahip olduğunu belirleyec­ek ve listeyi ilan edecek.

 ??  ??
 ??  ?? Önceki gün iki partinin ortak imzasıyla Meclis Başkanlığı’na sunulan seçim önergesi dün Anayasa Komisyonu’ndan oy birliğiyle geçti.
Önceki gün iki partinin ortak imzasıyla Meclis Başkanlığı’na sunulan seçim önergesi dün Anayasa Komisyonu’ndan oy birliğiyle geçti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye