Sabah

PKK operasyonu­nda 4 terörist öldürüldü

S(TA’dan Afrin raporu +arekkt sayesinde terör örgütünün varlığı, sınırdan 35 kilometre uzaklaştır­ıldı. Terör ittifakına darbe vuruldu. Olası terör saldırılar­ının da önüne geçildi

- EGLW|r: Bülent DEĞERLİ - Tasarım: Nurcan KELPETİN ER

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmal­arı Vakfı (SETA), Afrin’de yapılan Zeytin Dalı Harekâtı’nın sonuç raporunu yayımladı. Raporda, harekâtın Türkiye için önemli kazanımlar sağladığın­a vurgu yapılarak PKK/PYD’nin olası terör saldırılar­ının önlendiği ve terör örgütünün varlığının sınır hattından 35 km uzaklaştır­ıldığına dikkat çekildi. Raporda ayrıca, Türkiye’nin Suriye’deki jeopolitik denklemin içindeki yerinin kuvvetlene­rek bölgedeki önemli aktörlerde­n biri olduğu açıklandı.

TSK’nın Afrin’deki terör örgütlerin­i temizlemek için yürüttüğü Zeytin Dalı Harekâtı, Türkiye’nin önündeki engelleri ortadan kaldırdı. SETA tarafından yayımlanan raporda, Afrin operasyonu­nun sonucunda Türkiye’nin kazanımlar­ı 6 başlık altında değerlendi­rildi. İşte o 6 madde:

■ SINIR GÜVENLİĞİ: Zeytin Dalı Harekâtı sayesinde sınır güvenliği sağlanarak Hatay- OsmaniyeKi­lis-İslâhiye bölgesinde PKK/ PYD’nin terör saldırılar­ı önlendi. Terör örgütünün varlığı sınır hattından 35 kilometre uzaklaştır­ıldı. Yerel unsurlarla birlikte harekât icra edilerek etkili sonuçlar alındı. Harekât, 15 Temmuz sonrasında net bir şekil alan yeni ulusal güvenlik doktrinini­n devamı niteliğind­edir. Bu stratejiye göre, Türkiye, Suriye ve Irak’ta ortaya çıkan güvenlik boşluğunda­n kaynaklana­n güvenlik tehditleri­ni ancak askeri araçların etkin bir şekilde devreye sokulmasıy­la sınırlandı­rabilir.

■ PKK/PYD’NİN UZAKLAŞTIR­ILMASI:

Terör örgütü PKK/PYD, Afrin’den topraksızl­aştırılara­k yeniden tehdit olma ihtimali azaltıldı. Terör örgütüne Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından büyük bir darbe vuruldu. Mehmetçiği­n kahramanca mücadelesi sonrasında Afrin terörden temizlener­ek sivil halk yeniden huzura kavuştu.

■ TERÖR İTTİFAKINA DARBE: PKK/PYD’nin çeşitli provokasyo­nlarda bulunarak diğer terörist unsurlarla yaptığı ittifaklar­a da darbe vuruldu. Sosyal medya üzerinden Türkiye’yi karalama kampanyası­na giren terör örgütünün faaliyetle­ri, Türkiye’nin titizlilik­le yürüttüğü mücadeleyl­e birlikte sarsılmaya başladı. Bölgedeki sivil halkın terör örgütünün kara propaganda­larını ortaya çıkarması PKK/ PYD’nin hiçbir sivil unsurdan destek alamamasın­ı sağladı.

■ FIRAT KALKANI’NA DESTEK: Afrin operasyonu­yla Fırat Kalkanı ve İdlib harekât alanları bağlanarak Suriye muhalefeti­nin karasal hâkimiyeti birleştiri­ldi. Hem alan birliği hem de muhalifler arasındaki ideolojik ve askeri birlikteli­ğin koşulları sağlandı.

■ TÜRKİYE’NİN YERİ GÜÇLENDİ: Harekâtla birlikte Türkiye’nin Suriye’deki jeopolitik denklem içindeki yeri kuvvetlend­i. Türkiye olmadan bölgeye barış ve huzurun gelemeyece­ği ispatlandı.

■ YENİ İSTİŞARE ALANLARI: Halep kenti üzerinde doğu-batıkuzey hattında bir baskı aksı oluşturula­rak şehirdeki rejim güçlerine uyarı verildi. Türkiye’nin Suriye’nin toprak bütünlüğün­den yana olduğunu vurgulamas­ı sonrasında Rusya ile yeni istişare alanları oluştu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BXrak Erdem ÇELİK
BXrak Erdem ÇELİK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye