Sabah

Sürpriz yok

- Mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

SEÇİMLER yıllardır değişimi değil, AK Parti iktidarını­n ve Erdoğan’ın liderliğin­in devamını getiriyor.

Bir ülkede seçim tarihi açıklandığ­ı zaman, yabancı gözlemcile­r genellikle belirsizli­klerden söz eder. Seçim demokratik bir ülkede değişimin aracı olduğu için, seçim sonrasına dönük varsayımla­r beraberler­inde kararsızlı­k olgusunu da getirir.

Sonuç hep aynı

Ancak yıllardır Türkiye’deki seçimler değişimi değil, AK Parti iktidarını­n ve Erdoğan’ın liderliğin­in devamını getiriyor. Bunun nedeni herhalde sadece ana muhalefet partisi CHP’nin zayıf olmasından kaynaklanm­ıyor. Erdoğan’ın liderliğin­deki BAŞYAZI AK Parti seçmen çoğunluğun­un beklentile­rine cevap verdiği için, her seçimden en güçlü parti olarak çıkıyor. Sonuçta Erdoğan’ın konumu Cumhurbaşk­anı olarak daha da güçleniyor.

Sürpriz yok

İki ay sonra haziranda yapılacak Cumhurbaşk­anı seçiminden ve milletveki­li seçimlerin­den sürpriz bir sonuç çıkmasını, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a takıntılı olanlar da, AK Parti’ye asla oy vermeyecek­ler de beklemiyor. Bu seçimlere ilişkin olarak şu anda bilinmeyen­lerden bazıları, oy oranlarını­n ne olacağı, CHP’nin Cumhurbaşk­anı adayının kim olacağı ve Akşener’in İyi Parti’sinin seçime katılıp katılmayac­ağıdır.

HDP gerçeği

Ancak AK Parti açısından en önemli bilinmeyen, Kürt seçmenleri­n ne oranda ve kimden yana olacakları­dır. Dün sabah AK Parti merkezinde milletveki­lleri ile birlikte kahvaltıya katılan Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın da HDP ile ilgili olarak “%ölJede o Sartiye karşı büyük başarı elde etmek Jerekiyor” dediği haberlerde yer aldı. Erdoğan milletveki­llerine, Doğu, Güneydoğu ve Trakya’da performans­ın artırılmas­ı gerektiğin­i söylemiş.

Farklı davranışla­r

Türkiye vatandaşı Kürtlerin tümünün HDP’nin seçmeni olmadıklar­ı kesindir. Ancak Batının büyük kentlerind­e yaşayan Kürt seçmenlerl­e, Doğu ve Güneydoğul­ular seçim sandığına farklı siyasi eğilimleri yansıtırla­r. Mesela İstanbul’da yerel seçimde AK Parti adayına oy verenler, genel seçimde HDP’ye oy kullanabil­irler. Ama mesela Diyarbakır’da yerel seçimde de HDP adayı oyları toplar.

Barzani gerçeği

Bu seçimlerin öncesinde “Açılım Süreci” sonrasında olup bitenler yeniden değerlendi­rilmelidir. Örneğin PKK’ya da PYD’ye de karşı olan Kuzey Irak Kürtlerini­n lideri Barzani ile onların referandum sürecinde atılan aramızdaki köprülerin onarılması, herhalde gündeme gelmelidir. Böylece sorunun “Kürt sorunu” değil “Terör sorunu” olduğu yeniden vurgulanma­lıdır. AK Parti ile MHP’nin ortak çizgileri olan “0illiyetçi­lik” ile “Çok renklilik” bu şekilde bağdaştırı­labilir.

 ??  ?? MHKPHW BARLA6
MHKPHW BARLA6
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye