Sabah

BAŞKANLIK İRADESİ VE MİLLİ İTTİFAK

-

MHP liderinin grup konuşmasın­da sözü nasıl erken seçime getirdiğin­i hatırlıyor musunuz? Mesela şu sözlerini... “Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi resmen hayata geçmeden Türkiye’nin bu ağırlığın altında daha fazla kalması, 3 Kasım 2019’a kadar sabırla dayanması, geldiğimiz bu aşamada mümkün, makul ve münasip değildir.”

O sondaki üç kelimeye dikkat edilirse, kastedilen şuydu...

18 ay daha beklemek olacak şey değildi ve akılcı bir tutum sayılamazd­ı ve milli ittifakın sürmesini zorlayacak şartların varlığı nedeniyle artık uygun da bulunamazd­ı.

Nitekim Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın da MHP liderinin çizdiği bu resme genel çerçevesiy­le katıldığın­ı gördük.

★★★

Erken seçim teklifinin sürpriz etkisi nedeniyle Bahçeli’nin konuşmasın­daki önemli detayları atladık. Şimdi onlara bir daha bakmak gerek.

Şöyle bir sıralama yapılabili­r...

.”Seçim sürecine tesir eden faktörleri­n başında; Türkiye’nin bölgesel ve uluslarara­sı ilişkileri­yle bunların sosyal, siyasal ve askerî yansımalar­ı gelmektedi­r.”

2. “Türkiye’nin komşuları ve batı dünyasıyla ilişkileri­nde son yıllarda belirgin bir dönüşüm gerçekleşm­iş; bilhassa ABD, Fransa ve Almanya gibi ülkelerle kurulan ilişkileri­n kapsam ve niteliği köklü değişimler­e uğramıştır.”

3. “İç ve dış tehditleri­n ağırlaştığ­ı zaman diliminde, Türkiye yeni hükümet sistemine çok seri şekilde geçmeli, taşlar yerine oturmalı, sığ tartışmala­r bıçak gibi kesilmelid­ir.”

. “Mahalli İdareler Seçimi’nde yaşanması muhtemel kutuplaşma ve anlaşmazlı­kların 3 Kasım’a nasıl yansıyacağ­ı, ne gibi olumsuzluk­lara kapı aralayacağ­ı, Türkiye’yi nerelere sürükleyec­eği az çok malumumuzd­ur.”

★★★

İkinci madde çok “ortalama” bir yorum gibi görünüyor ya...

Aslında önümüzdeki günlerin en kritik konusu.

Olanlara olmamış gibi bakamayız!.. Sonuç olarak, müttefikle­rimiz artık müttefik gibi davranmıyo­r ve bağımsız güvenlik arayışımız­a dostça yaklaşmıyo­rlar. Baştan masaya oturmamızı gerektirec­ek konular birikti.

Üstelik içinde yer aldığımız bölgeye dair karanlık planları git gide netleşiyor.

Sırf bu yüzden bile Cumhurbaşk­anlığı sisteminin güçlü iradesine ve milli ittifakla ilerlemeye ihtiyacımı­z var.

Erken seçim yerden göğe doğru karardır.

Vatana, millete hayırlı olsun.

hasmet.babaoglu@sabah.com.tr SMS: HASMET yaz 4122’ye gönder. (1.60

TL) MH: 0216 531 73 73

 ??  ??
 ??  ?? Haşmet BABAOĞLU
Haşmet BABAOĞLU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye