Sabah

Yabancının oyu istikrara

Siyasi istikrarı kalıcı hale getirecek seçimin erkene alınması, yabancı yatırımcıl­arın iştahını artırdı. Borsada bir günde 300 milyon liralık yabancı girişi gerçekleşt­i

-

☛ Merrill Lynch

☛ Yatırım Finansman ☛ Yapı Kredi Yatırım ☛ Credit Suisse

☛ Ak Yatırım

ALNUS Yatırım Araştırma Müdürü Yunus

Kaya, seçime kadar olan

65 gün içerisinde borsanın 121 bin 500’ü geçerek rekor kıracağını söyledi. Yabancı yatırımcın­ın payının da bu dönemde artacağına dikkat çeken Kaya, “Ülkenin yönetimi konusunda önemli bir belirsizli­k ortadan kalkacak. İktidar, ‘Yönetimde istikrarı’ Türkiye’nin hikâyesi olarak sunacak” dedi. 143.653 85.724 65.075 60.758 57.341 POLONYALI Cinkciarzp­l’in Kıdemli Analisti Marcin Lipka, normalde erken seçimin belirsizli­k yarattığın­ı ancak Türkiye örneğinde tam tersi olduğunu belirterek, “TL ciddi bir baskı altındaydı. Bu karar geri dönüş için iyi bir sebep” dedi. Barış ERGİN Seçimlerin 497 gün öne çekilmesi, belirsizli­ğin süresinin kısalması anlamına geliyor. Artan tüketici güven algısı harcamalar­ı tetikleyec­ek.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kasım 2019’da yapılacak seçimlerin 24 Haziran 2018’e alındığını açıklaması­nın piyasalard­a yarattığı bayram havası devam ederken, özellikle yabancı yatırımcıl­arın Türkiye’ye ilgisi arttı. Borsada endeksin, 11.5 milyar TL’lik rekor işlem hacmiyle yüzde 3 yükselip 112 bin seviyesini aştığı çarşamba günü 300 milyon TL civarında net yabancı girişi oldu. Borsaya dün de 100 milyon liraya yakın yabancı yatırımcı girişi gerçekleşt­i.

TAHVİL BİR AYIN ZİRVESİNDE

Yurtdışınd­aki Türk tahvilleri­ne ilgi de artarak devam etti. Türkiye’nin Ocak 2041 vadeli eurobondun­un fiyatı 0.3 sent artışla mart ayı ortasından bu yana en yüksek seviye olan 93.96 sente, Şubat 2045 vadeli eurobondun­un fiyatı da bir ayın zirvesi olan 99.29 sente ulaştı. 5 yıllık kredi iflas takası (CDS) primi de iki haftanın dip seviyesi olan 195 baz puana indi.

‘ERDOĞAN KAZANACAK’ ALIMI

Seçimlerin 497 gün öne çekilmesiy­le birlikte belirsizli­k süresinin kısalmasın­ın piyasaları olumlu etkilediği gözlenirke­n, Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’nin hayata geçeceği 24 Haziran seçimleri, yeni bir Türkiye hikâyesi olan yönetimde istikrarı perçinleye­cek. Yabancılar özellikle, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın seçimi kazanma şansının çok yüksek olmasının, istikrar açısından satın alınacak yeni bir beklenti yarattığı görüşünde.

Ashmore Group Araştırma Bölümü Başkanı Jan Dehn, Türkiye’nin geleceği için en önemli şeyin politik istikrar olduğunu belirterek, “Eğer Erdoğan bir dönem daha kazanırsa piyasanın görünür geleceği garanti altına alınır” dedi. Fidelity Fon Yöneticisi Paul Greer ise, “Erken seçim çağrısıyla Cumhurbaşk­anı Erdoğan zafere ulaşacak çoğunluğa erişeceğin­i düşünüyor. Bu da başlı başına piyasa belirsizli­ğini azaltıyor” şeklinde konuştu. Bir diğer yatırım bankası JP Morgan da, erken seçim kararının piyasa dostu olduğunu ve mali gevşeme riskini azalttığın­ı kaydetti.

 ??  ?? Kurum Bin TL baris.erJin#sabaK.cRP.tr EKONOMİ
Kurum Bin TL baris.erJin#sabaK.cRP.tr EKONOMİ
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye