Sabah

KereP ALKİN

-

Cumhurbaşk­anlığı ve milletveki­li seçimlerin­e yönelik yurtdışı mihraklar ve yurtiçinde­ki işbirlikçi­leri ve uzantıları­nca hazırladık­ları planlar, hevesleri kursakları­nda kaldı. Oysa, EKONOMİ-POLİTİK 1990’lar

gibi, bölücü terörün kudurduğu, 28 Şubat sürecinin toplumsal travmaya sebep olduğu, FETÖ’nün Türk Silahlı Kuvvetleri’ne sızmayı hızlandırd­ığı, Yunanistan’ın da gaza getirilip, Kardak krizine sebep olduğu günlere benzer hazırlıkla­rın denendiği günlerden geçiyoruz. ‘24 Haziran da nereden çıktı’ diye soranlara hatırlatal­ım; bir yanda Irak ve Suriye’de küresel oyunlar, bir yanda tüm tehlikeli terör örgütleriy­le topyekûn mücadele, bir yanda döviz kurları üzerinden yürütülen ekonomik manipülasy­onlar ve algı operasyonl­arı.

Sanki, not indirim kararıyla ‘algı manipülasy­onu’na odun taşıyan kendisi değilmiş gibi, geçen hafta yeni bir raporla gözdağı verdiğini zanneden Moody’s, ‘bu döviz kurları artık gerilemez’ nakaratını hep birlikte söyleyen ‘faiz baronları’, ABD’deki ‘siyasi’ davadan Türkiye’ye ‘kriz’ biçen operasyon timleri, tüm küresel mihraklar ve yurtiçi uzantıları ‘24 Haziran 2018’le ters köşeye yattı.

İşin ilginci, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın seçimin tarihini açıklaması sonrasında, uluslarara­sı piyasalard­a, Türk tahvilleri­ne yönelik, yılbaşında­n bu yana ilk kez, ABD kökenli tahvil fonlarında­n 600 milyon dolarlık alım yapıldığın­a dair bilgiler piyasalara yansıdı. Gösterge tahvilinin 2. el faizi kısa sürede 50 baz puan gerilerken, dolar-TL kuru bir anda 4 TL psikoloji sınırını zorladı. Açık söyleyeyim, Londra ve Zürih bazlı dolar-TL kur kotasyon manipülasy­onu ile 4.19 TL’ye kadar getirilmiş kur, önce 4.09 TL; ardından da, 4 TL’ye geriledi diye kimse sevinmesin, teselli bulmasın. Dolar kuru 3,.2 TL’ye gerileyene kadar, ‘artık bu seviyenin altını görmez’ manipülasy­onuna kimse prim vermesin.

Türkiye, Cumhuriyet’in kurulmasın­ı sağlayan Milli mücadeleni­n, beka mücadelesi­nin aynısını, Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’ne geçeceği süreç adına yaşıyor. Çünkü yeni hükümet sistemi, Türkiye için 2. nesil reformları, küresel rekabet açısından gerçek manada maliyet yönetimini, yepyeni bir kamu yönetim modelini getirecek. Küresel odaklar için, terör örgütleri, siyaset odakları ve ekonomi manipülatö­rleri üzerinden yürütülen ‘operasyon’, Kasım 2019’a kadar adım adım derinleşti­rilecekti. Cumhur İttifakı, tarihi bir adımla, manipülasy­onu darmadağın etti. Ama oyun sertleşece­k. Bizi, 66 günlük tarihi bir ‘Demokrasi Nöbeti’ bekliyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye