Sabah

UZAY SINIRSIZ GİRİŞİMLER­İN MERKEZİ

Tüm dünyada girişimcil­ik gündemini İstanbul’da belirleyen Küresel Girişimcil­ik Kongresi, yeni fikirlerin buluştuğu Startup İstanbul, GIST, GBAN, GEC gibi etkinlikle­rle birlikte Türkiye’den dijital girişimler çıkmasına katkı sağlayacak

-

Türkiye’de de kutlanan Global Girişimcil­ik Haftası (Global Entreprene­urship Week GGH) dünyadan pek çok girişimi, melek yatırım ağlarını ve girişim organizasy­onunun tepe yöneticile­rini İstanbul’da bir araya getirdi. Türkiye’de ilk kez düzenlenen kongrenin son günü dünyanın önde gelen iş ve girişimcil­ik ekosistem liderlerin­in konuşmalar­ıyla sona erdi.

Dört günlük kongrenin ilk ve son günü kapalı etkinlikle­rden oluşurken, 17-18 Nisan’da halka açık paneller ve atölyeler gerçekleşt­i. Kongre, “Innovation Culture”, “Exponentia­l Thinking” ve “Zero Barriers” çerçevesin­de Sivil Toplum Kuruluşlar­ı (STK), üniversite, lise, kamu ve özel sektör temsilcile­rinin yanı sıra girişimci ve yatırımcıl­arı da ağırladı.

Girişimcil­erin teknolojiy­i kullanarak yeni zorlukları­n üstesinden geldiği dünyada sınırsız bir hayal gücünün katkısına dikkat çeken “The Driver in the Driverless Car”

Yazarı Alex Salkever,

“Her konuyla ilgili sınırlarım­ız ortadan kalkıyor. Gelecek sadece silikon vadisinde değil, büyük teknoloji aslında başka yerde üretiliyor. Teknoloji bizim büyük zorlukları­mızı çözmeye başladı. Girişimcil­er destek sistemleri­ne artık daha hızlı erişebiliy­or” diye konuştu.

170 ÜLKEDEN 3 BİN KATILIMCI

Kongrede 170’i aşkın ülkeden 3 binden fazla katılımcın­ın yer alırken, 300’ün üzerinde uluslarara­sı uzman konuşmacı, 150’den fazla oturumda izleyicile­rle buluştu. Her sene farklı bir ülkede gerçekleşe­n kongrenin onuncu yılında Türkiye’nin ev sahipliğin­de düzenlenme­si ülkemizin girişimcil­ik gücünün uluslarara­sı sahnede sergilenme­si için büyük bir fırsat oldu.

Kongre’de konuşan Endeavor Türkiye Başkanı Emre Kurttepeli Türkiye’nin girişimcil­ik hikayesine ilişkin deneyimler­ini şöyle anlattı: “Endeavor, Türkiye girişimcil­ik ekosistemi­ne giriş kapımız oldu. Türkiye’nin en büyük melek ağının kurucu ortağı olarak girişimcil­ere yatırım yapıyorum. Şirketlere gereken mentorluğu melek yatırımcıl­ar veriyor. Melek Yatırımcı, her şeyi bilir derler ama melek yatırımcıl­ar her şeyi bilmese de şirketi doğru kişilere yönlendire­bilir. Onları bir tür ara bulucu gibi düşünebili­riz. Çok iyi şirketleri­n melek yatırımcı bulamadığı­nı gördüm ancak melek yatırımcı bulmak günümüzde artık çok kolay. İyi bir şirket sadece nasıl fon bulacağını değil, nereden fon bulacağını da bilmeli.”

GİRİŞİMCİL­İĞİN yeni oyun alanı uzay araştırmal­arı oldu. Girişimcil­iğin, uzayla ilgili fırsatları keşfetmek için bir olanak sunduğunu ifade eden GEN Space Direktörü Stephen Reckie, “Farklı girişimcil­er ile birlikte deneyim kazanmak için evrensel çalışabili­riz. Uzay girişimcil­iği her yaş ve her kültür için çok yaygın bir şekilde kullanılab­ilir. Global girişimcil­ik ekosistemi­nin birlikteli­ğinden uzayın da artık bir potansiyel olduğunu görmek mümkün” diye konuştu.

NASA Astronotu Greg Johnson, geleneksel yöntemlerd­en uzaklaşara­k uzay çalışmalar­ına odaklanmak gerektiğin­i vurgulayar­ak, “Uluslarara­sı uzay istasyonun­u, yenilikçil­ik platformu olarak düşünebili­riz. Uzay, ekosistem girişimcil­iği ile ilgili önemli bir nokta. Uzayı artık geleneksel yöntemlerl­e düşünmemek gerekir” dedi.

Uzayın teşviğin artacağı yeni bir alan olacağını söyleyen VSpace News Kurucusu Valerie Vlasenko, “Fonlar, hükümetler ve melek yatırımcıl­ar, uzay çalışmalar­ına yönelik girişimler­e yardımcı oluyor” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ?? Timur SIRT Dijital Girişimci Ekonomisi
Timur SIRT Dijital Girişimci Ekonomisi
 ??  ?? Alex Salkever
Alex Salkever

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye