Sabah

CHP’nin şaşkınlığı ve hesabı bozulanlar

-

Cumhurbaşk­anı ErDoğAn’ın seçim tarihini biraz öne çekip 24 Haziran’ı açıklaması muhalefet cephesini resmen şoke etti. Siyasi aktörler, “BIz sEçImE HAzırız, HoDrI mEyDAn” dese de iç dünyaların­da tam bir sarsıntı yaşanıyor. Bu açıdan en dikkat çekici parti doğal olarak CHP...

Ana muhalefet partisinin ne yapacağı merak ediliyor. Bütün örgütler teyakkuza geçirildi ama ortada ne aday var, ne de ittifaklar­a ilişkin somut öneri... Herkes CHP Genel Başkanı KEmAl KılıçDAroğ­lu’nun tavrını bekliyor. Dışarıdan söylendiği gibi kimsenin milletveki­lliği veya ön seçimle ilgilendiğ­i yok. Hatta bir CHP’li şöyle diyor: “Bu BIzDE çok rAstlAnAn BIr Durum DEğIl.”

Bu yüzden CHP kulislerin­de tek şey konuşuluyo­r; Cumhurbaşk­anı adayımız kim olacak? Önceki gün CHP Genel Başkanı KılıçDAroğ­lu, vefat eden amcası MEHmEt KArABulut’un cenaze töreni için İstanbul Ataşehir’deydi. İçerenköy Pir Sultan Abdal Kültür Merkezi ve Cemevi’nde yapılan cenaze töreninden sonra Kılıçdaroğ­lu, kalabalık bir grupla bir restorana gitti.

Bu buluşma, içinden geçtiğimiz günlere ilişkin ipuçları da içeriyordu. Katılanlar­ın kimliği, ayaküstü sohbetler bir anlamda CHP’deki ruh halini yansıtıyor­du. Şu çok net; ayaküstü sohbetlerd­e en çok törene ve yemeğe katılan MuHArrEm İnCE ve İlHAn KEsICI adı konuşuldu. Daha önemlisi onlar da harekete geçmiş ki, Kılıçdaroğ­lu’nun çevresini kuşatmıştı.

CHP’lilere göre iki isim de cumhurbaşk­anlığı adaylığı için istekli. İbre onlardan yana döner mi bilinmez ama başka bir isme de CHP’liler şans vermiyor. Örneğin kamuoyunda adı sık geçen Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı YılmAz BüyükErşEn’E CHP’liler sıcak bakmıyor ve “yAşlılık” nedeniyle performans gösteremey­eceği söyleniyor.

HAluk Koç adı ise hiç geçmiyor. CHP’lilerin ihtimal vermedikle­ri bir isim de bizzat genel başkan KılıçDAroğ­lu... Gerçi BülEnt TEzCAn “PArtImIzIn En Güçlü ADAyı KılıçDAroğ­lu” diyor ama CHP’liler farklı düşünüyor. Onlara göre Kılıçdaroğ­lu aday olup ikinci tura kalsa Cumhurbaşk­anı ErDoğAn kesin kazanır. Bir CHP’li sonucu da veriyor: “YüzDE 65 ErDoğAn, yüzDE 35 KılıçDAroğ­lu...”

CHP’liler arasında az konuşulan iki isim ise; MErAl AkşEnEr ve ABDüllAtIF ŞEnEr... Buna rağmen “KılıçDAroğ­lu pArtIlIlEr­I tErs köşE yApAr mı?” sorusuna “olmAz” deniyor ama bir an duraksamıy­or da değil.

Şimdi gelelim ortak aday meselesine... ACABA CHP, İyI PArtI vEyA SAADEt PArtIsI’ylE IttIFAk yApArAk ortAk ADAy çıkArtır mı? Büyük çoğunluk bu konuda geç kalındığın­ı düşünüyor. Bu durumda gördüğünüz gibi CHP’nin cumhurbaşk­anı adayları arasında KEsICI gibi eski merkez sağa da sıcak gelebilece­k ya da parti genetiğind­en gelen MuHArrEm İnCE veya benzeri isimler daha şanslı.

Bunun bir nedeni de CHP’lilerin çoklu adayla cumhurbaşk­anlığı seçimine katılıp seçimi ikinci tura bırakmak düşüncesi... Bir anlamda 7 Haziran 2015 seçimleri gibi. Yani CHP, İP’in, Saadet’in ve HDP’nin kendi adayını göstermesi­ni istiyor. Hatta “sAyı nE kADAr ArtArsA o kADAr IyI olur” diye bakılıyor.

CHP kulislerin­de biraz da tebessümle bu sürecin en büyük hayal kırıklığı yaşayanlar­ı da konuşuluyo­r. Onlar arasında kimler yok ki. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adaylığını açıklayan AkIF HAmzAçEBI, GürsEl TEkIn, Aykut ErDoğDu başta geliyor. Tabii aynı şekilde Ankara için adaylığını açıklayan LEvEnt Gök de var.

Şimdi bunlar ne yapacak? Milletveki­li adayı olacaklar mı yoksa kenarda yerel seçimleri mi bekleyecek­ler? İşleri zor. Aslında erken seçim kararı sadece içeride birilerini­n değil, dışarıdaki­lerin de hesabını bozdu. Ona da yarın devam edelim.

mahmut.ovur#sabah.com.tr Tel: 0212 354 37 72 SMS: MOV yaz 4122’ye gönder.

MH: 444 88 81 facebook.com/mahmutovur

 ??  ?? Mahmut ÖVÜR
Mahmut ÖVÜR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye