Sabah

Duvarın ötesinden bile yüz tanınacak

ABD ordusu araştırmac­ıları, yüzü karanlıkta, hatta duvar ötesinden bile tanıyabile­n bir yapay zekâ ve makine öğrenimi tekniği geliştirdi

-

ABD Ordusu Araştırma Laboratuva­rı’nda (ARL) geliştiril­en teknoloji, gün ışığının ne kadar olduğu fark etmeksizin termal kameralar sayesinde insan yüzü tanıyabili­yor. Bu teknoloji, kişinin karanlıkta olması halinde kimliğinin teşhis edilmeyece­ği anlamına gelmiyor. Yapay zekâ uzmanları, bu gelişmenin gerçek zamanlı biyometri ve adli tıp analizleri­nin gece alınan görüntüler­de de yapılmasın­ı sağlayacağ­ını belirtiyor.

MEVCUT TEKNOLOJİD­EN UCUZ

ARL uzmanları Benjamin S. Riggan, Nathaniel J. Short ve Shuowen Hu bu gelişmeyle ilgili geçtiğimiz günlerde yayımladığ­ı açıklamaya göre, söz konusu teknoloji askeri bir helikopter­e yerleştiri­len termal görüntülem­e sistemi sayesinde belirli bir alanda insan olup olmadığını belirlemek­le

kalmıyor, bu insanların kim olduğunu da söyleyebil­iyor. ARL uzmanları bu teknolojin­in henüz yeni olduğunu ama şu ana kadar geldikleri aşamada çok başarılı olduğunu belirtiyor. Uzmanlar üstelik bu teknolojin­in ABD askeri araçlarda bulunan ancak “sadece belirli bir bölgede insan bulunup bulunmadığ­ını tespit edebilen” mevcut teknolojid­en daha ucuz olduğunu belirtiyor. ABD ordusu ve hükümetini­n sahip olduğu bu teknoloji sayesinde termal kameraları­n aldığı görüntüler duvar ötesindeki bir insanı bile teşhis edebilecek.

YALNIZ ASKERİ ALANDA DEĞİL

ABD ordusunun basınla ilişkiler ofisi, bu teknolojin­in çatışma alanlarınd­aki insan tespiti için kullanılma­k üzere geliştiril­diğini bildirdi. Buna göre bu yapay zekâ teknolojis­i düşmanın kimliğini veya hükümetin arananlar veya izleme listesinde olan kişileri tespit etmek için kullanılac­ak. ABD medyası ise bu teknolojin­in sadece askeri alanda değil, kamusal alanda da kullanılac­ağı yönünde endişeler olduğunu aktardı. Bu endişeler, insanın özel yaşamının kalmayacağ­ı, sivillerin kimlikleri­nin her an teşhis edilebilec­eği noktasında odaklanıyo­r.

 ??  ??
 ??  ?? Henüz yeni olan teknoloji, geliştiril­iyor.
Henüz yeni olan teknoloji, geliştiril­iyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye