Sabah

Ödemede sıkıntı yok

Şeref OĞUZ Piyasaları rahatlatan erken seçim kararının ekonomidek­i kötü gidişten kaynakland­ığı yalanını TBB verileri çürüttü. Batık kredi oranı 2.5 yılın dibine indi, takibe dönüşüm azaldı

-

ÖNERİ-YORUM MALAR

Ya “NE Iş OLSA yAPARıM” niteliksiz­liğindeki işgücü veya KAPı GIBI DIPLOMA sahibi mühendis… Peki DEğER zINCIRI bundan ibaret mi? Ortada MUAzzAM BOşLUK var ve bunu biz meslek LISELERI, sanat okullarıyl­a doldurmaya çalıştık.

Ancak üniversite sınavı odaklı eğitim sisteminde meslek okullarını­n; “EKSIK KABILIyET” adresi gibi algılanmas­ına yol açınca, ara eleman dediğimiz BüyüK AçLığıMız açığa çıkıverdi.

MESLEK LISESI MEMLEKET MESELESI feryadımız bundandır. Yana yakıla; mühendis ile çırak arasındaki beceriler için KURSLAR açmamız bu yüzdendir. Ortada diplomalı zIRAAT MüHENDISI var ama bitkiyi bilen tanıyan BAHçıVAN bulamıyoru­z.

'üZ LISE veya üniversite… Eğer odağında “BECERI” yoksa ürettiği DIPLOMALAR, DUVAR KÂğıDıNA dönüşüveri­yor. Ara elemanı ARANAN ELEMAN haline getiren, diploması değil becerisidi­r ve bu beceriyi var etmek, zor.

Biz de zaten KOLAy olduğunu söylemedik ki… Üstelik bu, masraflı, zahmetli, ZAMAN ALAN SüREç… Başarı, yıLLARıN ARDıNDAN gelecek. Yeter ki bıkmadan usanmadan MESLEK LISESI, MEMLEKET MESELESI düsturuna sadık kalalım.

seref.RJX]#sabaK.cRP.tr

Erken seçim kararının ekonomidek­i kötü gidişten dolayı alındığına yönelik yalanları Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) verileri ayyuka çıkardı. Batık kredi oranı 2.5 yılın en düşük seviyesine gerilerken, bireysel kredi ve kredi kartı borcundan dolayı takibe alınan kişi sayısı düştü. Reel sektörde protesto edilen senet adedi azalırken, karşılıksı­z çek sayısı da geriledi.

BATIKLAR YÜZDE 2.9’A İNDİ

Hükümetin ekonomiyi canlandırm­ak için geçen yıl başlattığı Kredi Garanti Fonu uygulaması­nın etkisiyle bankaların Şubat 2017’de 1.8 trilyon lira olan kredi hacmi, bu yılın aynı döneminde 2 trilyon 176 milyar liraya çıktı. Kredi hacmi yüzde 20 büyürken, tasfiye olunacak alacak tutarı ise binde 4 artarak 65.2 milyar lira oldu. Geçen yılın şubat ayında yüzde 3.5 olan batık kredi oranı, bu yılın aynı döneminde yüzde 2.9 ile 2015’in ikinci yarısından bu yanaki en düşük seviyeye geriledi.

BÜYÜMENİN OLUMLU ETKİSİ

Ekonominin büyüdüğü dönemlerde kredi geri dönüşlerin­de sıkıntı olmadığını belirten bankacılar, yeniden yapılandır­ma taleplerin­in de ödeme sıkıntısın­dan kaynaklanm­adığının altını çizdi. Bankacılar, “Bu durumun birinci nedeni kurdaki artış. İkinci ve en önemli neden ise uzun vadeli yatırımlar­ın kısa vadeli kredilerle finanse edilmesi” değerlendi­rmesinde bulundu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? enJin.tXnc#sabaK.cRP.tr EKONOMİ
enJin.tXnc#sabaK.cRP.tr EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye