Sabah

Sakarya vergi iadesi yükü eşit dağıtılsın istiyor

-

6 akarya, Sabah *azetesi olarak yaptığımız ‘Şehir Buluşmalar­ı’ kapsamında ziyaret ettiğimiz 7’nci il. Depremin ardından yaralarını hızla sarıp gerekli dersleri alan kent, artık 5 kattan daha fazla yüksekliğe izin vermiyor. Yeni mimarisi ve yeşiliyle Türkiye’nin en yaşanılır şehirlerin­den biri olmayı başarmış. Sakarya Büyükşehir Belediye

Başkanı Zeki Toçoğlu da en çok şehrin bu yeni çevre dostu yapısıyla gurur duyuyor. Peki değerli yazar arkadaşım Prof. Dr. Kerem Alkin’in sunduğu İller Arası Rekabet Endeksi’nde ilk 10 şehir arasında yer alan Sakarya’nın en büyük sorunu ne?

Toçoğlu ve ekibinden dinledik. Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi verilerine göre Sakarya ihracat sıralaması­nda 6’ncı sırada. İhracat artışındak­i en büyük etken de Toyota’nın yeni hybrid aracını son iki yıldır bu şehirde üretip, tüm dünyaya ihraç etmesi. Ancak bu ihracat nedeniyle iade edilen KDV miktarı da artmış.

Muhasebat verilerine göre, 2017 yılı Türkiye vergi iadesi oranı yüzde 14 iken, Sakarya’da bu yüzde 78. Diğer iller ne durumda diye merak ediyorsanı­z, mesela bu oran Kocaeli’nde yüzde 3, Erzurum’da yüzde 16, Muğla’da yüzde 18, Eskişehir’de yüzde 26. Sakarya’nın vergi iadesi nisan, mayıs ve temmuz aylarında yüzde 111 oranında gerçekleşe­rek toplanan tüm vergi gelirleri iade edilmiş. İşte bu nedenle de kişi başı gelir Sakarya’da 292 lira iken, Kocaeli’nde 959, Erzurum’da 602, Muğla’da 44 ve Eskişehir’de ise 471 lira. Sakarya tüm illerden daha geri durumda. Toçoğlu, “KDV iadelerini­n tahsil edilen vergilerde­n yüksek olması sebebiyle belediyeni­n payı dağıtıma esas vergi gelirleri eksi olarak gerçekleşi­yor” diyor ve bu durumdan dolayı mağdur oldukların­ı söylüyor.

Öğreniyoru­m ki örneğin Temmuz 2017 döneminde Sakarya ilinde tahsil edilen vergi geliri 155 milyon lira iken yapılan vergi iadesi 193 milyon lira olmuş. Bu nedenle Sakarya Belediyesi’nin dağıtıma esas vergi geliri toplamı 30 milyon lirada kalmış. Toçoğlu, bu durumun yüzde 40 oranındaki payından da alacakları­nı düşürdüğün­ü söylüyor.

Toçoğlu çözüm önerisi olarak, ilgili ayda 30 büyükşehir­de yapılan vergi iadelerini­n toplam vergi gelirlerin­e oranı hesaplanar­ak her büyükşehir­de toplanan aylık gelire bu oranda vergi iadesi hesaplanar­ak iadenin yükünün eşit dağıtılmas­ını istiyor ve bu oranın yıllık ortalama yüzde 14 olduğunu söylüyor.

Toçoğlu diğer önerisini ise şöyle anlatıyor: “2017’de büyükşehir belediyele­ri kişi başı pay 537 lira. Bu oranın altında kalan belediyele­r için ek kaynak ihtiyacı olmadan bir önceki yılın aynı dönemine göre pay artışı yüzde 20’nin üzerinde olan büyükşehir­lerden ortalamanı­n altında kalan belediyele­re aktarılmal­ıdır.”

Bakalım Ankara’ya da sunulan bu önerilere sıcak yaklaşılac­ak ve Sakarya’nın haklı talebine çözüm getirilece­k mi?

 ??  ?? Şelale KADAK
Şelale KADAK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye