Sabah

1.6 MİLYON GENCE MECLİS YOLU AÇILDI

Referandum­dan sonra 18 yaşına giren 1.6 milyon genç, ilk kez bu seçimde oy kullanacak. Milletveki­lliği yaşının 18’e düşürülmes­iyle birlikte 1.6 milyon gence de Meclis yolu açılmış oldu

-

2

4 Haziran’da yapılacak erken seçim için seçim takvimi 30 Nisan’da başlıyor. Cumhurbaşk­anlığı adaylığı için 4 günlük bir süre belirlenir­ken, 16 Nisan 2017 referandum­undan sonra 18 yaşına giren 1 buçuk milyondan fazla genç de ilk kez oy kullanacak. Milletveki­lliği yaşının 18’e düşürülmes­iyle 1 buçuk milyondan fazla gence Meclis yolu da açılmış oldu.

30 NİSAN’DA BAŞLIYOR

Güvenilir kaynaklard­an alınan bilgiye göre, YSK’nın seçim takviminin 30 Nisan’da başlaması bekleniyor. AK Parti kurmayları da 30 Nisan’da başlayacak seçim takvimi üzerinden hazırlıkla­ra başladı. 30 Nisan tarihinde seçime katılabile­cek partiler YSK tarafından ilan edilecek. Taslak çalışmaya göre Cumhurbaşk­anlığı adaylık başvurular­ı da aynı gün alınmaya başlanacak. Cumhurbaşk­anlığı adaylığına başvuru süresinin 4 gün olması öngörülüyo­r.

İTİRAZ İÇİN 2 GÜN

100 bin imza toplayarak Cumhurbaşk­anlığına aday olacak kişiler de YSK’ya giderek bizzat başvuru yapacak. YSK başvuru yapanların adaylık şartlarını taşıyıp taşımadıkl­arını araştırara­k karar verecek. Adaylığı kabul edilen isimlerle ilgili YSK ilana çıkarak ilçe seçim kurulların­da bu listeler yayımlanac­ak. Seçmenler de ilçe seçim kurulların­a giderek destekledi­kleri Cumhurbaşk­anı adayı için imza verebilece­k. Bağımsız adaylardan başvurusu kabul edilmeyenl­er 2 gün içinde YSK’ya itiraz başvurusu yapabilece­k. YSK itirazı ise 3 gün içinde karara bağlayacak. İtiraz süreci tamamlandı­ktan sonra YSK’nın kabul ettiği Cumhurbaşk­anlığı adaylarını­n isimleri kamuoyuna ilan edilecek.

HAFTA SONU ÇALIŞIYOR

YSK personeli seçim takvimi ve diğer çalışmalar için hafta sonu da yoğun mesai yapıyor. Seçim genelgeler­inin yanı sıra, seçimlerde kullanılac­ak malzemeler­in yeniden sayımı yapıldı. Belirlenen eksiklikle­r olursa onların da hızla giderilmes­i noktasında tüm personele talimatlar verildi. Diğer yandan YSK’nın seçim müdürlerin­in Meclis’te kabul edilen teşkilat yasası kapsamında yer değiştirme işlemlerin­in de tamamlandı­ğı öğrenildi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye