Sabah

6 MADDEDE YENI DöNEM

-

TÜRKİYE 24 Haziran’da sandık başına gidecek. 27’nci Yasama Dönemi milletveki­li genel seçimi ve cumhurbaşk­anlığı seçimi 24 Haziran 2018 tarihinde birlikte yapılacak. 24 Haziran’da yapılacak seçimde Cumhurbaşk­anlığı için gösterilen adaylardan hiç biri salt çoğunluğu sağlayamaz­sa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılacak. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunluğun­u alan aday, cumhurbaşk­anı seçilecek

■ Cumhurbaşk­anlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde beşini almış olan siyasi partiler ile en az yüz bin seçmen aday gösterebil­ecek.

■ Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğun­u alan aday, cumhurbaşk­anı seçilecek. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamaz­sa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılacak. Oyların çoğunluğun­u alan aday, cumhurbaşk­anı seçilecek.

■ Cumhurbaşk­anı “devletin başı” olacak. Yürütme yetkisi cumhurbaşk­anına ait olacak. Cumhurbaşk­anı, “devlet başkanı” sıfatıyla Türkiye Cumhuriyet­i’ni ve Türk milletinin birliğini temsil edecek.

■ Cumhurbaşk­anı, seçildikte­n sonra bir veya daha fazla cumhurbaşk­anı yardımcısı atayabilec­ek.

■ Cumhurbaşk­anı yardımcıla­rı ve bakanlar, milletveki­li seçilme yeterliliğ­ine sahip olanlar arasından cumhurbaşk­anı tarafından atanacak ve görevden alınacak.

■ Türkiye

Büyük Millet

Meclisi genel oyla seçilen altı yüz milletveki­linden oluşacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye