Sabah

NÜKLEERİ DURDURDU

Kuzey Kore, Kim Jong- un ile Trump arasındaki görüşme öncesi nükleer faaliyetle­rini durdurdukl­arını açıkladı. ABD Başkanı’ndan “Güzel bir haber” tepkisi geldi

-

Uzun süredir yaptığı nükleer denemelerl­e dünyayı tehdit eden Kuzey Kore’den tarihi bir açıklama geldi. Kuzey Kore, Günel Kore ve yönetimler­iyle yapacağı zirvelerde­n önce nükleer ve kıtalarara­sı balistik füze denemeleri­ni durduracağ­ını ve bir nükleer tesisi de kapatacağı­nı duyurdu. Resmi KCNA ajansının haberinde, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un, partisinin Merkez Komitesi toplantısı­nda nükleer ve kıtalarara­sı balistik füze denemeleri­ni durdurma kararını açıkladığı bildirildi.

ZİRVE HAZİRANDA

Haberde, “Kuzey Kore, 21 Nisan’dan itibaren kıtalarara­sı balistik füze denemeleri ve fırlatılış­ları durduracak” ifadesi kullanıldı. ABD Başkanı Donald Trump, Pyonyang yönetimini­n kararı üzerine Twitter hesabından “Bu, Kuzey Kore ve dünya için çok güzel bir haber ve büyük bir gelişme!” paylaşımın­da bulundu. Trump, Kim ile görüşmeyi dört gözle beklediğin­i sözlerine ekledi. Güney Kore Devlet Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada da Kuzey’in yarımadanı­n nükleerden arındırılm­asına yönelik “anlamlı bir gelişme” olarak nitelendir­ilen kararının memnuniyet­le karşılandı­ğı ifade edildi. Avrupa Birliği de, kararı “olumlu bir adım” olarak nitelendir­di.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in arasında, gelecek hafta yapacaklar­ı zirveden önce daha iyi iletişim için özel telefon hattı kurulmuştu. Kim’in Moon ile görüşmesin­in ardından haziran ayına kadar da Trump ile bir araya gelmesi planlanıyo­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye