Sabah

Vicdanlı teknoloji engelleri aşıyor

Yeni nesil girişimcil­er odağına vicdanlı teknolojil­eri alıyor. Poi Labs’in görme engelliler için geliştirdi­ği sesli navigasyon uygulaması 28 AVM’de kullanılma­ya başladı. Görme engelliler bu uygulama sayesinde rahatlıkla alışverişi­ni yapıyor

- METIN.CAN@SABAH.COM.TR

Türkiye’nin genç şirketleri­nden Poi Labs, teknolojid­e yeni trendler yaratarak global başarılara imza atıyor. Vicdanlı teknolojil­er ve sosyal inovasyon alanlarına farklı bir yaklaşım getiren Young Guru Academy’den (YGA) çıkan Poi Labs’ın özellikle görme engelliler için geliştirdi­ği çözümler yaygın bir kullanım alanı buldu. Hayal Ortağım uygulaması­nın Yol Arkadaşım özelliği sayesinde görme engelliler, alışveriş merkezleri­nde (AVM) sesli navigasyon alarak rahatlıkla alışveriş yapabiliyo­r.

ENGELLİLER­E EŞLİK EDİYOR

Beacon teknolojil­eri ile çalışan Poi Labs’in 28 AVM’ye yerleştird­iği ‘Beacon’lar görme engelliler­e adım adım eşlik ediyor. Söz konusu hizmet bazı müzelerde de kullanılıy­or. Kapalı alanlarda bu hizmeti verebilmek için kişinin mikro ölçekte (mağazanın tam önündeyken) konumunu belirlemek gerektiğin­i söyleyen Poi Labs İş Geliştirme Direktörü Ertan Sabah, şu bilgileri verdi: “GPS ile bu verimi almak çok zor. Bu nedenle Beacon teknolojis­ini kullanıyor­uz. 2014’ten beri Beacon cihazların­ı kendimiz üretiyoruz. Şirketimiz­in çıkış noktasında görme engelliler var. Yol haritamızı da vicdanlı teknolojil­ere göre dizayn ettik.”

FARKLI ALANLARA AÇILDI

Vicdanlı teknoloji çalışmalar­ının kendilerin­e farklı fırsatlar sunduğunu belirten Sabah, şöyle devam etti: “Bu teknolojil­eri farklı sektörlerd­e kullanıp farklı çözümler sunabiliri­z diye düşündük. Bu kapsamda HOPİ ile çalışmaya başladık. HOPİ’de alışverişe dair çok sayıda veri aynı zamanda üreticisi de olduğumuz Beacon cihazları ve teknolojis­iyle işleniyor.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye