Sabah

Su uyur, ‘onlar’ uyumaz!

- ONDQ MÜDERRİSOĞ­LU

I, srarlı biçimde yazıyoruz. Cumhurbaşk­anlığı ve milletveki­li seçimlerin­in 24 Haziran 2018’e çekilmesi pek çok planı bozdu. Lakin “su uyur, düşman uyumaz” misali kulisler çok hareketli. Hem siyaset borsasında hem de ekonomide bir dizi hesabın güncellend­iği kulağımıza geliyor.

Siyasi açıdan bakıldığın­da... İyi Parti’nin seçime girme yeterliliğ­i kazanması için CHP’den milletveki­li transfer etmesi ile başlayan mühendisli­k faaliyetin­in devamı sürpriz olmayacak. An itibariyle muhalif cephenin iç meselesi, Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın karşısına tek adayla mı çıkılacağı yoksa parçalı adaylarla mı girileceği... Amaç seçimin ikinci tura kalması. Örneğin; 11. Cumhurbaşk­anı Abdullah Gül’ün, 100 bin imza ile bağımsız aday gibi ortaya çıkması, diğer partilerin açık veya örtülü desteğini alması, kutuplaşma (!) teorisine karşı reçete gibi sunulması, demokrasi, insan hakları vb kavramlar etrafında yeni bir blok oluşturmas­ı senaryosu Ankara’nın en çok konuşulan başlıkları arasında. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, eğer cumhurbaşk­anlığı adaylığınd­an vazgeçerse, bu gönüllü olabileceğ­i gibi kendisi açısından zorunlu bir hale de gelebilir.

★★★

Biz asıl önceliğimi­z olan ekonomiye dönecek olursak...

21 Nisan 2018’de “Siyasi İşler” programınd­a konuk ettiğimiz Cumhurbaşk­anı Erdoğan, yığınla sinsi kurgunun farkında idi. “Millete güven, kadere iman” çizgisinde kampanya yürüteceği­ni belirtti.

Erdoğan ayrıca, 25 Haziran ve sonrasına ilişkin çok net bir ekonomik yol haritası çizdi. Cumhurbaşk­anı, siyasi hedefi olan kur ataklarına karşı milli para ile ticaret, altın rezervi üzerinden işlem yapılması gibi projelerin­i güçlü bir şekilde yineledi. Yüksek faizle mücadele kararlılığ­ının altını çizdi. Klasik ekonomi yaklaşımın­dan ayrışan bu politikala­rın uluslarara­sı finansal çevrelerde sıcak karşılanma­dığı bir gerçek. İşte bu nedenle, erken seçim takviminin açıklanmas­ının ardından mali piyasalard­aki dalgalanma­da gözlenen nispi durulmaya aldanmamak lazım. Geçtiğimiz hafta Washington’da yapılan ,M)Dünya Bankası Bahar Dönemi Toplantıla­rı’nda, Türkiye’ye mesajlar gönderildi­ğini Meclis koridorlar­ında da duyduk. Türkiye için “bekle-gör” stratejisi izleneceği­nden tutun da yerel seçimlere kadar Türkiye ekonomisin­in baskı altında kalacağına kadar senaryoda ne isterseniz mevcut.

Demem o ki... Her seçimin özgün şartları ve alınacak dersleri söz konusudur. Ancak seçmenin; anlık siyasi hamlelere, hülle formülleri­ne, zorlama aday üretimleri­ne kapılarak, Türkiye’nin güvenliğin­i ve ekonomik istikrarın­ı tehlikeye atacağını düşünmek gerçekçi olmaz!

RNDQ PXGHUULVRJ­OX#VDEDK FRP WU SMS OM \D] ·\H J|QGHU TL MH

MESA- IDFHERRN FRP RNDQPXGHUU­LVRJOX

 ??  ?? ANKARA·NIN NABZI
ANKARA·NIN NABZI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye