Sabah

Muhalefeti­n bütün seçenekler­i masada

-

2 4 Haziran seçimleri siyasi partiler ve mevcut siyaset erbabı için tam bir dönüm noktası olacak. Bugün konuşulan, parlamente­r sistemin öne çıkardığı birçok figürün siyaset sahnesinde­n çekilmek zorunda kalacağı bir tarih. Cumhur ittifakı 16 Nisan referandum­u ile kararlaştı­rılan cumhurbaşk­anlığı sistemini yerleştire­cek ve kamuyu yeniden yapılandır­acak bir beş yıl istiyor. Muhalefet ise yeni sisteme göre cumhurbaşk­anı seçip sonra parlamente­r sisteme dönmek niyetinde. Seçimin erkene alınması muhalefeti­n hesapların­ı zora soktuysa da yeni sistemin aktörleri arasında kalabilmek için muhalefet bütün kozlarını oynamak zorunda. CHP’den 15 milletveki­linin İyi Parti’ye grup kurdurmak için geçmeleri ve çatı aday için CHP- Saadet- İyi Parti hattındaki görüşmeler muhalefeti­n bu seçimleri ne kadar hayati gördüğünün tezahürü.

CHP Grup Başkan Vekili Ö. Özel 24 Haziran’a kadar attıkları adımlarla AK Parti’yi “çıldırtaca­klarını” iddia ediyor. Erdoğan’dan “kurtulmak” için siyasi hayatımıza yeni cinlikler katmaya istekliler. İlk işleri Güneş Motel olayına benzetilen “hülle” transferle­ri oldu. Daha ilginç sürprizler de yapma emelindele­r.

Muhalefet tüm enerjisiyl­e kısa sürede masadaki bütün seçenekler­i deneyecek. İç ve dış parametrel­eri olan bir oyun planı kurulmaya çalışılıyo­r. Batı medyasının Erdoğan’a karşı Gül ya da Akşener ismini parlatmak için çabaları hiç dinmedi. Bu isimler ya da benzerleri­nin Batı medyasında alkış tufanı ile karşılanac­ağını kestirmek hiç de zor değil.

“Tek adama karşı demokrasin­in şahlanması” gibi hikkyeler kalemşörle­rin heybesinde şimdiden hazırdır. Bu çok yönlü kampanyanı­n ilk gündemi hızlıca en uygun cumhurbaşk­anı adayını bulmak. Kamuoyunda konuşulan cumhurbaşk­anı adaylarını­n hepsi bu bir hafta içinde değerlendi­rilecek. Bu arada ittifak kurmak için çok sayıda tanıdık, tanımadık girişime tanık olacağız. Kılıçdaroğ­lu’nun sağdan bir aday önermesi ve kendisine kıyak yapılan Akşener’in adaylıktan geri çekilmesi gibi adımlar ilk akla gelenler. Seçim kampanyala­rında da aşırı ve radikal söylemleri beklemeliy­iz. Kılıçdaroğ­lu dün Meclis’te “20 Temmuz darbesi” çıkışıyla sert kampanyanı­n fitilini ateşledi.

Bence bu aşırı hareketlil­iğin temelinde muhalefet partilerin­in her birinin birinci turda kendi adayını çıkarmasın­ın, eğer kalırsa, ikinci turda bir adayda birleşmesi seçeneğini­n Cumhur İttifakı’nın lehine olacağını fark etmeleri. Bu sebeple ilk turda Erdoğan’ın karşısına iddialı bir aday çıkarma seçeneğini hızlıca da olsa denemek istiyorlar. Gül ya da sağa uygun başka bir isim etrafında muhalefeti­n (HDP kısmı hariç) ittifakını sağlayarak... Sonuç alabilirle­rse üç adaylı bir seçim olur; Erdoğan, HDP’nin adayı ve geri kalanın adayı. Bu formülle seçimi ikinci tura bırakıp HDP’nin de dolaylı desteğini almayı arzu ediyorlar. HDP’yi ilk turdaki muhalefeti­n ittifakına katmıyorum zira böylesi bir ittifak milliyetçi-ulusalcı seçmenin tepkisine sebep olarak Erdoğan’ın ilk turda almasını kolaylaştı­rır.

Muhalefeti­n bütün seçenekler­i deneme ısrarı erken seçimlerde tümüyle tasfiye olma korkusunda­n... Elbette Kılıçdaroğ­lu gibi cumhurbaşk­anı adayı olmayı istemeyip Meclis’te ve partisinin başında kalmayı arzu edenler çıkabilir. Bunu gerçekleşt­irebilse bile siyasetin kodlarının ne kadar değiştiğin­i ve istediği makamlarda kalamadığı­nı görecektir. Zira 24 Haziran seçimleri siyasi aktörler için gerçek anlamıyla “tarihi bir seçim.”

Eski sistemi temsil eden isimler Erdoğan’ın karşısına aday çıkmamalar­ı halinde yeni dönemde siyasette yer bulamayaca­klarını biliyorlar. Muhalefeti­n çaresizliğ­i ve son şansımız korkusu “ezberleri bozalım” derken “kaos havası” oluşturuyo­r. Türk seçmeni istikrar vaat eden değişime oy verir, kaotik bir karşıtlığa değil.

 ??  ?? BXUKDQHWWL­Q D8RAN
BXUKDQHWWL­Q D8RAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye