Sabah

Olmayan Futbol’un notları..

-

Kafamı öfkeyle ekrandan çevirdim.. “Bu rezillikle­ri de maç diye seyrediyor­uz” dedim.. Etrafıma baktım.. Özcan uyuyor.. Turan kafasını telefonuna eğmiş, yarım saat tir kaldırmıyo­r.. Ünal’la, Turgay galiba seyredi yorlar..

Güya Türkiye Ligleri’nin bilinen en muh teşem finalini yaşıyoruz. Bitime 4 hafta var ve hâlâ 4 takımın şampiyon olma ihtimali var. Heyecana bakar mısınız?.

..Ve benim 20 yıllık maç gurubunun dörtte üçü gelmemiş.. Gelenlerin hali de bu.. Haksızlar mı peki?.

Ben Galatasara­ylıyım.. Açık söylüyorum.. Umurumda değil, Galatasara­y’ın şampiyonlu ğu..

Ben ekran başına “Futbol izlemek” için oturuyorum.. “Oyun” izlemek aslın da..

Dünyanın bütün dillerinde “Oyun”dur adı.. Manchester United denen 20. Yüzyıl Mucizesini yaratan adam Matt Busby ile, ne mutlu bana ki, tanıştım onunla, ayni masada oturup yemek yedik. Galatasara­y Manchester’e gittiğinde bizi maç öncesi ağırla mıştı. “Busby’nin Bebekleri”ni futbol dünyası na armağan eden adam..

İşte o dünya çapında hoca, soyunma oda sında tahtaya taktiği çizer anlatır ve sonra tüne lin ağzında durur ve takıma her maç ayni son sözleri söylerdi..

“Dışarda binlerce insan var. Onlar buraya eğlenmek için geldiler. Siz çıkıp eğlenirsen­iz, onlar da eğlenirler!.”

Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük futbol adamlarınd­an birinin futbolcula­rından maç öncesi son isteğine bakar mısınız?. “Çıkın ve eğlenin!.”

Ben artık eğlenmiyor­um. Çünkü artık İmparator Fatih Terim bile saha ya “Oyun” takımı çıkarmıyor. Galatasara­y oynamak değil, oynatmamak için sahada.. Zerre zevk, zerre tat vermiyor.

2000 Yılında UEFA Şampiyonu yaptı ğı takımın futboluna doyamazdık. O takım “Oynayarak” gelmişti o yere. Oynatmayar­ak değil.. Deplasmanl­arı bile kazanarak döndük o sezon..

Şimdi bakıyorum. Futbolun “F”si yok.. Çünkü sahaya çıkan takımda oynatacak adam yok.. O gün mü iyi değiller.. Yok canım.. Başından beri yoklar. Bunları Galatasara­y’a alanı kulüpten ihraç etmeli diyemiyoru­m. Çünkü Terim gibi adam onları futbolcu san makta inat ve ısrar ediyor.. Dökülseler onlar oynuyor. Bu yüzden kenardakil­er elleriyle kuş tutsalar ki tutuyorlar da, gene bu “Futbolsuz, ruhsuz” adamları tercih ediyor, hocaları. O zaman niye hazır olsunlar ki?.

Ve de o tribünlerd­eki Utanç Kedileri, ya da kuyruğunu tramvay çiğnemiş aslanlar, Terim’in futbolu unutturduğ­u adamları yuhalamayı taraftarlı­k sanıyor.

Deplasman takımların­ın Ali Sami Yen’e taraftar getirmeler­ini gerek yok. Galatasara­y’ı yok etme işini Ultraslanl­ar yapıyor zaten.

Şimdi bu takım Şampiyon olsa ne olacak, olmasa ne?.

HHH

Fenerbahçe, Aykut’un başa gelmesin den bu yana “Anti futbol” oynuyor, şanlı tarihine ihanet ederek. Fener seyircisi niye gel miyor, yürüyüş mesafesind­eki maçlara.. Çünkü “Hele bir yemeyelim, nasılsa bir tane atarız” futboluna alışkın değil onlar.. Maça, coşma ya, coşturmaya giderler ilk günden beri... Her maça kendi sahasında bile savunma yaparak başlayan Fenerbahçe mi, ülkenin taraftarı en büyük kulübü.. Anti futbolla mı, yaptı milyonla rı Fenerli, bu takım!.

Fener seyircisi öfkeli.. Nasıl öfkeli oldukla rını, ne çabuk bir iki kişinin gazına geldikleri ni gördük.. Çünkü “Aykut Futbolu” çıldırtıyo­r onları..

..Takıma futbol oynatmayı başarama yan Aykut’un başardığı bir şey var.. Algı ope rasyonu.. Her maçtan sonra, kendi takımın dan çok rakipler üzerinde konuşuyor. Onları,

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye