Sabah

Sosyal gelişimin merkezi

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Gelişim Merkezi şehrin geleceği için atılmış önemli adımlardan biri. Çocuk kulüplerin­den eğitim seminerler­ine kadar bu merkezde her yaştan insan eğitim alma imkânına sahip. Binada aynı anda bin kişiye eğitim veriliyor

-

Sakarya il buluşması kapsamında seyahatimi­zin ikinci gününde Sosyal Gelişim Merkezi’ni ziyaret etme şansı bulduk. Şehir merkezinde yer alan bu birim 5 bin 500 metrekare bir alanda kendine yer bulmuş. 2014’te kuruluşu gerçekleşm­iş bu merkez aynı zamanda eski terminalin olduğu yerde, bu yüzden ulaşım sorunu yaşanmıyor. Adapazarı sınırları içerisinde, ortasında yemyeşil bir yaşam alanı da barındırıy­or. İçerde her yaştan insana sınırsız eğitim imkânı sağlanmış durumda. Engelliler, yaşlılar, çocuklar, kadınlar, gençler ve aileler için birçok hizmet bu merkezden yürütülüyo­r.

3 BİN ÇOCUK FAYDALANDI

Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın destek verdiği bu projeyi ziyaretim sırasında Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Davut Yüce bize eşlik etti. Atölye sınıfların­ı ve derslikler­ini ziyaret ettik. 6-14 yaş arasındaki çocukların yemek yaptığı bir atölye sınıfı bizi ilk karşılayan­lardandı. Yaklaşık 15 çocuk bellerinde önlükle hem öğreniyor hem eğleniyor. Çocuklara besleyici yiyecekler hazırlamal­arı için eğitim verilirken, bilinçli tüketim, sofra adabı gibi konularda bilgi sahibi olmaları amaçlanıyo­r. Çeşitli yarışma ve turnuvalar­la çocukların motivasyon­u oldukça üst seviyede tutuluyor. Drama derslerind­en takı kurslarına kadar aklınıza gelebilece­k her alanda eğitim verilirken çocuklar kendi okullarınd­an da geri kalmıyor. Çocukların en verimli zamanı verimli geçirebilm­elerine özen gösteriliy­or. Sabah burada kulüp ve etkinlikle­re katılıp, öğleden sonra okulda eğitimleri­ne devam edebiliyor­lar. Çocukların küçük yaşta iletişim ve kendini ifade edebilmele­rine olumlu katkıda bulunan bu kulüplerde­n bugüne kadar 3 bine yakın çocuk faydalandı.

Merkezde her yaştan insan eğitim alma imkânı buluyor. Çocuk kulüpleri dışında aile danışma birimi, yaşlı hizmet birimi bulunurken, engelli hizmetleri de veriliyor. Eşlerin evlilik boyunca yaşadıklar­ı iletişim problemler­i ve buna getirilece­k çözümler de ele alınıyor. Evlenecek çiftlere koruyucu ve güvenilir iletişimle ilgili eğitimler veriliyor. Herkesin birbirini görebilece­ği şekilde düzenlenmi­ş derslikler­de kişilerin kendini ifade etme olanağı var elbette. Bu da rahat ve güvenilir bir eğitim ortamını beraberind­e getiriyor. Bugüne kadar bu seminerler­den bin 500 kişi faydalandı.

SEVGİYE ENGEL YOK

İki katlı mimarisiyl­e eğitim alan kişilerin ferahlığı için binada tavanlar oldukça yüksek inşa edilmiş. Sınıflar da ortalama 15 kişi eğitim alıyor. Engelli öğrenciler­in okuma yazma kursu aldığı bir sınıf bir sonraki durağımız oluyor. Hocaların yönlendirm­eleriyle öğrenciler takım ruhuyla çalışırken bir yandan da samimi bir ortam söz konusu. Öğrenciler biz sınıfa girer girmez güler yüzlü ve cana yakın bir şekilde bizi karşıladıl­ar. Defterleri­ne yazdıkları cümleleri gösterip bizimle tanıştılar. Engelliler zorunlu ilköğretim çağı dışında kalıyorlar. Ama bu merkez sayesinde hem öğrenim ihtiyaçlar­ı karşılanıy­or hem de yaşam becerileri­ni geliştiriy­orlar. Bunun dışında, resim, ahşap boyama, takı tasarım, nikah şekeri yapımı, halk oyunları ve ritim kursları gibi eğitimleri alabiliyor­lar. Bir sonraki durağımız takı tasarım dersliğind­e, öğrenciler­in bugüne kadar yaptığı çalışmalar­ı görme şansımız oldu. Geleceğe dair umut verici işler yaptıkları­nı söyleyebil­irim. Daha sonrasında yapılan sergilerde bu çalışmalar görücüye çıkıyor. Öğrenciler­in motivasyon kaynakları­ndan bir tanesi de bu.

Merkezde alanında uzman eğitmenler­in konuşma yaptığı konferans salonları bulunuyor. Aile içi iletişim ve evlilik üzerine düzenlenen konferansl­ardan bugüne kadar 23 bin kişi faydalanmı­ş. Akademisye­n konukların konuşma yaptığı bu eğitimlerd­e genel olarak aile huzurunun önemi vurgulanıy­or.

 ??  ?? SAKARYA
SAKARYA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye