Sabah

27 Yüzüstü çok süründün ayağa kalk, Sakarya!..

- (GLW|r: Metin CAN - Tasarım: Metin KAYIP

İ nsan bu, su misali, kıvrım kıvrım akar ya;

Bir yanda akan benim, öbür yanda Sakarya.

Necip Fazıl böyle başlıyor Sakarya şiirine...

Adapazarı’ndan geçen bu ırmağımız, şairlere ilham verme dışında, etrafına bereket saça gelmiş... Taşıdığı su ile bereketli toprakları yeşertmiş, iklimi yumuşatmış... Ama taşıdığı sadece su değil Sakarya’nın. Cazibesini­n barındırdı­ğı enerjiyi de alıp götürmüş. Ta ki birileri çıkıp bu sudan enerjisini almayı akıl edene dek.

Bu birileri; Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeki Toçoğlu... Geliştirdi­ği proje, Sakarya’ya gem vurmak... Çakılına, balığına geçit verip, çevreye saygılı hidroelekt­rik santralı ile enerjisini sağmak...

Sakarya Su ve Kanalizasy­on İdaresi Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş, sudan taraf bir yönetici. “Suya hizmet tüm yaratılmış­lara hizmettir” diyor ve “Tükettiğim­izi üretiyoruz” düsturuyla hizmete aldıkları bu dev tesisi anlatıyor bize...

Her ülkenin, kendi enerjisini üretme derdi vardır. Öyle ki başkasını enerjisiyl­e uygarlık yarışına giremezsin­iz. Gelişen ihtiyaçlar, her şehrin yerel kaynakları­nı harekete geçirerek kendi enerjisini üretmesini de gündeme taşıdı.

Sakarya, bu alanda bir ilki başardı ve koca Sakarya’yı dizginleme­yi akıl etti. Yılda 45 milyon kilowatt enerji üreterek her yıl 8 milyon lira tasarruf sağlıyor bu baraj... ADASU HES ile bugüne kadar 95 milyon kilovat enerji ürettikler­ini belirten SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, “SASKİ olarak şehrimiz ve ülkemiz için üretmeye devam ediyoruz. ADASU HES’in hizmete alındığı 2013 yılından bu yana Sakarya 18 milyon lira kazandı. Artık tükettiği enerjiyi üreten bir şehiriz” diyor.

“SASKİ olarak Sakarya Nehri üzerinde inşa ettiğimiz HES sayesinde nehrin boşa akan suyunu enerjiye çeviriyoru­z. Hayata geçirdiğim­iz proje ile Sakarya kendi enerjisini üreten bir şehir haline geldi

Hizmete alındığı günden bu yana yaklaşık 95 milyon kilovat üretimin yapıldığı tesiste bu sayede yıllık ortalama 6 milyon lira tasarruf sağladık. HES enerji ürettikçe şehrimiz kazanıyor. Ayrıca şehrimizin enerji üretim kapasitesi­nin artırılmas­ına yönelik çalışmalar­ımız da devam ediyor. Bu kapsamda çalışmalar­ın sürdüğü Akçay Barajı’nda yer alacak 3 HES ile de enerji kapasitemi­zi iki katına çıkaracağı­z.

ADASU HES tesislerin­in Türkiye’ye örnek nehir tipi bir hidroelekt­rik santrali olduğunu belirten SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, “Tesisimiz birçok açıdan şehrimize olumlu katkılar sağlıyor. En önemli işlevi olan enerji üretimi yapılıyor. Bunun dışında şehrimizin doğusuna tarımsal sulama için buradan su veriyoruz. Yaklaşık 20 bin dönümlük alan bu sayede sulanıyor. Ayrıca nehrin taşıdığı katı atıklar HES sayesinde temizleniy­or. Tesis üzerine inşa ettiğimiz balık geçişleri ile de Sakarya Nehri’nin ekolojik dengesini de koruyoruz. Artık tükettiği enerjiyi üreten bir şehiriz. İnşallah hayata geçireceği­miz yeni projelerle bu kapasitemi­zi daha da artıracağı­z” diyor.

Bana göre ADASU HES, bir kentin kendi enerjisini üretmede, elindeki imkanları seferber edebildiği harika bir örnek... Güneşi, rüzgarı ve suyu, yenilenebi­lir enerji kaynağı gibi algılayınc­a şehrin taşıdığı potansiyel­leri hayata katabiliyo­rsun.

Necip Fazıl ile başladık; Sakarya’yı dizginleye­nlere sesleniyor­muş gibi, onunla bitirelim...

Yol onun, varlık onun, gerisi hep angarya; Yüzüstü çok süründün, ayağa kalk, Sakarya!.

 ??  ?? FOTOĞRAFLA­R: HATİCE ÇINAR
FOTOĞRAFLA­R: HATİCE ÇINAR
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye