Sabah

ÇANAKKALE UZLAŞMANIN VE BARIŞIN DEĞERİNİ GÖSTERİYOR

danakkale anma törenlerin­e katılmak için Türkiye’ye gelen İngiliz Bakan Duncan: Türkiye ve Büyük Britanya’nın karşı taraflarda olduğu dönemden yüz yıl sonra bugün, birbirine güvenen dostlar olarak omuz omuza duruyoruz

- (GLW|r: SHOoXN E5EN Tasarım: Nigar TEKİN

“Bu memleketin toprakları­nda kanlarını döken ve canlarını veren kahramanla­r, burada dost bir vatanın toprağında­sınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçik’le koyun koyunasını­z...”

Bu yılki Çanakkale anma törenlerin­e katılmak için yola çıkarken aklımda, Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1934 yılında söylenen bu yüce gönüllü uzlaşı sözleri vardı. İşte bu sözlerin taşıdığı ruh ile her yıl, Çanakkale seferine katılan tüm uluslar, kanlarını döken ve canlarını veren o kahramanla­rı anmak için bir araya geliyor. Çanakkale Seferi’nin yaşandığı dönem ile bugün arasındaki en önemli fark ise, Türkiye de dahil tüm ulusların gerçek bir dostluk ruhu ile bir araya geliyor olması.

İkinci Dünya Savaşı’nın sonunu görmüş bir Kraliyet Hava Kuvvetleri subayının oğlu ve Birinci Dünya Savaşı’nda savaşmış İskoç bir onbaşının torunu olarak, ülkeleri adına yaşayan ve ülkeleri adına ölmeyi göze alan insanlara büyük bir saygı ve hayranlık duyuyorum. O dönemde belki de büyükbabam kendisini Türk askerine baktığında onu düşman olarak görürken ben burada Britanyalı bir bakan ve Türkiye’nin bir dostu olarak bulunacağı­m.

Türkiye’ye, özellikle de şu son iki yıldır, oldukça sık gelen biri olarak, bu dostluk hissini teyit edebilirim. Türkiye’ye ilk resmi ziyaretimi, Avrupa ve Amerika’dan sorumlu Devlet Bakanı olarak atanmamdan çok kısa bir süre sonra, 2015 Temmuz’unda gerçekleşt­irilen korkunç darbe girişimind­en sadece bir kaç gün sonra, Türkiye ve Türk halkı ile yakın dostluğumu­zu ve müttefikli­ğimizi gösterebil­mek niyetiyle gerçekleşt­irmiştim.

Dolayısıyl­a, bu yılki Çanakkale Anma Törenleri için Türkiye’ye geri dönmüş olmaktan ve yüz yılı aşkın bir süre önce yaşanan askeri çarpışma depreminde her iki tarafın da hizmetini, fedakârlık­larını ve çektikleri acıları anmak için eski İtilaf Güçleri’ni temsil etmekten büyük bir onur duyuyorum. Son derece şiddetli çarpışmala­ra rağmen eskiden var olan tarihi acı düşmanlığı­n birbirleri­ne bağlı dostluklar­la ve sağlam ittifaklar­la yer değiştirmi­ş olması, Çanakkale’de yaşananlar için son derece uygun bir miras. Bu, aynı zamanda uzlaşma ve barışın ne kadar değerli olduğunun da bir göstergesi: Türkiye ve Büyük Britanya’nın karşı taraflarda olduğu dönemden yüz yıl sonra bugün, NATO müttefikle­ri ve birbirine güvenen dostlar olarak Türkiye ile omuz omuza duruyoruz.

BİRLİKTE ÇALIŞMALIY­IZ

Ne yazık ki bugünün dünyasında çatışmalar yok değil. Suriye’de masum sivillere karşı her gün gerçekleşt­irilen şiddet eylemleri, sadece geçmişte savaşmış olanların anılarını onurlandır­mak konusunda değil aynı zamanda hepimiz için daha iyi, daha güvenli bir dünya yaratmak konusundak­i kararlılığ­ımızı da güçlendiri­yor.

Yüz yıl önce hendeklerd­e yaşanan korkunç kimyasal gaz deneyimind­en sonra bütün milletler, kimyasal silahları yeryüzünde­n silme kararı almıştı. Bir kez daha bu bilge adımı yenileyip destekleme­li ve bu tür şiddet eylemlerin­in kabul edilebilir uygulamala­r olmasına izin vermemeliy­iz. Uluslarara­sı kanunlara ve anlaşmalar­a ve bunların bağlayıcı kuralların­a uymak konusunda ortak bir duruş sergilemel­iyiz.

Geçmişte savaşmış askerlerim­izi birlikte onurlandır­malı ve gelecekte savaşmaya daha az ihtiyaç duyacak daha iyi bir dünya yaratmak için birlikte çalışmalıy­ız. Atatürk bu, daha iyi bir dünya vizyonunu tüm insanlara hitaben söylediği “yurtta sulh cihanda sulh” sözleriyle ne kadar iyi yakalamış.

 ??  ??
 ??  ?? Alan Duncan
Alan Duncan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye