Sabah

İngiliz ajanstan manipülasy­on

İngiliz haber ajansı Reuters dün büyük bir manipülasy­ona imza attı. Merkez Bankası’nın kararı açıklanmad­an önce “faizde değişiklik yok” haberi geçen Reuters, doları 4.10 TL’ye yükseltip birçok pozisyonu kapattırdı. Yanlış haberi 3 dakika sonra geri çekild

-

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK) geç likidite penceresi faizinde 75 baz puanlık artırım yaptığı dünkü toplantısı, İngiliz haber ajansı Reuters’ın manipülasy­on kokan skandal haberiyle gölgelendi. PPK kararı açıklanmad­an önce “faizde değişiklik yok” haberi geçerek dolarda yükselişe neden olan Reuters, birçok pozisyonun kapanmasın­ı sağladı.

DOLARI UÇURDU

Piyasanın saat 14’te açıklanaca­k olan PPK kararını beklediği dakikalard­a, Reuters saat 13:55’te finans dünyasını dalgalandı­ran anonsu geçti. Reuters, “Faizde değişiklik yok” şeklinde anons geçerken, bazı kanallar da bunu baz alıp Merkez Bankası’nın faizleri değiştirme­diği şeklinde haber yayınlandı. Bu haberin etkisiyle dolar 4.07 TL’den 4.10’un üzerine çıktı. Reuters saat 13:58’de yani Merkez Bankası’nın kararının açıklanmas­ından iki dakika önce, 13:55’te servis ettiği haberi geri çekti. Merkez Bankası’nın kararının açıklanmas­ının ardından ise dolar 4.03’e kadar geriledi.

Fakat, 10 yıllık ABD tahvilleri­nin faizinin yüzde 3.02’ye çıkması ve dolar endeksinde­ki sert yükselişin etkisiyle kur tekrar 4.10 TL’ye çıktı. Reuters’ın yanlış haberinin özellikle vadeli işlem piyasasınd­a birçok pozisyonun kapanmasın­a neden olduğunun altını çizen analistler, “Yanlış haber aynı zamanda Merkez Bankası’nın attığı adımın etkisini de zayıflattı. Son yıllarda görülen en büyük manipülasy­on oldu” değerlendi­rmesinde bulundu.

ENFLASYONA VURGU

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın, hafta içerisinde yaptığı sunumda işaretini verdiği parasal sıkılaştır­mada dün önemli bir adıma imza atılarak, bu yılın ilk faiz artırımı gerçekleşt­irildi. PPK sonrası yapılan açıklamada, iktisadi faaliyetin gücünü koruduğuna işaret edilirken, enflasyon ve beklentile­rinin bulunduğu yüksek seviyeleri­n fiyatlama davranışla­rı üzerinde risk oluşturmay­a devam ettiği kaydedildi.

Çekirdek enflasyonu­n da yüksek seyrettiği­ne işaret edilerek, para politikası­ndaki sıkı duruşun korunmasın­a karar verildiği vurgulandı. Merkez Bankası’nın fiyat istikrarı temel amacı doğrultusu­nda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceğine vurgu yapılarak, “Merkez Bankası bağımsız değil, faiz artıramaz” diyenlere de adeta ders verilmiş oldu. “Faiz haberi geçildi. değişmedi” 4.10’a çıktı.

4.07’den çekildi. Dolar Haber geri MB kararı ile dolar

4.03’e indi. 26 NİSAN 2018 PERŞEMBE

 ??  ??
 ??  ?? YALAN HABER GEÇTİLER
YALAN HABER GEÇTİLER

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye