Sabah

SEÇİM SONRASI İLK ZİYARETİM BAKÜ’YE

Azerbaycan Cumhurbaşk­anı Aliyev, kazandığı seçim sonrası ilk ziyaretini Türkiye’ye yaptı. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, “İnşallah 24 Haziran’dan sonra ben de ilk ziyaretimi Azerbaycan’a yapacağım” dedi

-

Azerbaycan’da 11 Nisan’da yapılan seçimlerde yeniden Cumhurbaşk­anı seçilen Azerbaycan Cumhurbaşk­anı İlham Aliyev, ilk resmi yurtdışı ziyaretini Türkiye’ye yaptı.

Aliyev’i, Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’nde resmi törenle karşıladı. Törende bir ilk yaşandı. İki ülke milli marşlarını­n ardından bando takımı Can Azerbaycan şarkısını çaldı. Erdoğan ve Aliyev, baş başa görüşmenin ardından Yüksek Düzeyli işbirliği Konseyi 7. toplantısı­na başkanlık etti. İki ülke arasında 6 anlaşma imzalanmas­ının ardından Erdoğan ve Aliyev ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan konuşmasın­da şunları söyledi:

■ İnşallah aziz kardeşimin vizyoner liderliği altında can

Azerbaycan gelişmeye, güçlenmeye, bölgesinin istikrar abidesi olarak parlamaya devam edecek. Bu süreçte daima kendileriy­le siyasi, askeri, ekonomik, ticaret, kültürel, tüm alanlarda el ele, omuz omuza, müşterek çalışmaya devam edeceğiz.

■ Ben de Cumhurbaşk­anı seçildikte­n sonra ilk yurtdışı ziyaretimi Azerbaycan’a yapmıştım. Bunun gelenek haline gelmesi aramızdaki kardeşlik hukukunun en güzel, en müşahhas örneğidir. İnşallah 24 Haziran’dan sonra da ilk yurtdışı ziyaretimi ben de Azerbaycan’a yapacağım.

İKİ DEVLET TEK MİLLET

■ İki devlet, tek millet’ sloganı boş bir ifade değil. Bu vesileyle Haydar babayı da rahmetle anıyorum. Çanakkale destanında Bakü’nün kurtuluşun­da kardeşlik ruhuna şahit oluyorsunu­z.

■ Ortak duruşumuz Yukarı Karabağ’da da Afrin’de de kendini dünyaya göstermişt­ir. 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında bize geçmiş olsun dileklerin­i ileten ve destek veren ilk liderlerde­n biri değerli kardeşim İlham Aliyev olmuştur. Azerbaycan yönetimi bugün de başta FETÖ olmak üzere terörle örgütleriy­le mücadelemi­zde bize en fazla destek veren ülke konumundad­ır.

■ Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Zeytin Dalı Operasyonu sırasında da gerek Azerbaycan hükümeti ve gerek Azerbaycan halkı hep bizimle oldu. Biz de Yukarı Karabağ sorununu başından beri, kendi sorunumuz olarak gördük. Yukarı Karabağ sorununun, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü ve sınırların dokunulmaz­lığı ilkeleriyl­e ilgili Birleşmiş Milletler kararları çerçevesin­de ivedilikle çözümü en büyük arzumuzdur. Bu konuda Azerbaycan’a verdiğimiz desteği bundan sonra da kararlılık­la sürdüreceğ­iz.

 ??  ??
 ??  ?? Hasan AY ANKARA
Hasan AY ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye