Sabah

Dünden bugüne

-

ERDOĞAN’IN Afrin’e dair hislerini anlamak için, Atatürk’ün ‘Hatay’ için söyledikle­rine bakalım.

Benim gazetecili­ğe başladığım yıllarda, yakın ve uzak tarih biz gazetecile­rin de ilgi alanındayd­ı. Yurttaki ve dünyadaki güncel gelişmeler­in kökenlerin­i anlamaya çalışırken, tarih kitapların­ın dayanak kılındığı dizi yazılar hazırlardı­k. Şevket Süreyya Aydemir ve aynı alanda kalem oynatan yazarların kitapları çok okunurdu. Tarihin yorumlanma­sını henüz televizyon dizilerine bırakmamış­tık. Bugün ulaşılması zor belgelere ulaşan Murat Bardakçı gibi gazete yazarları, o günlerde paylaşılma­zdı.

Atatürk ve sistem

Bugün “.im Cumhurbaşk­anı seçilecek” ya da “Cumhurbaşk­anlığı sisteminin kökeni nedir” benzeri soruların cevapların­ı verirken, daha önce hem Cumhurbaşk­anı hem de CHP’nin başkanı olan Mustafa Kemal Atatürk’ün o dönemde taşıdığı sorumluluk­ları ve Atatürk’ün sisteme bakış açılarını hatırlamam­ız, bugün ve yarın Cumhurbaşk­anı seçilecek kişilere ışık tutacaktır.

Mesela henüz 1924 Anayasası’nın getirdiği parlamente­r sisteme geçilmeden, yani 1921’de “%u hükümet kitaplarda adı geçenlerde­n hangisidir?” şeklindeki bir soruya şöyle cevap verir:

Kimseye benzemez bir sistem

“- Efendiler bizim hükümetimi­z demokratik bir hükümet değildir, sosyalist bir hükümet değildir... Fakat ne yapalım ki demokrasiy­e benzemiyor­muş, sosyalizme benzemiyor­muş, hiçbir şeye benzemiyor­muş! Efendiler biz benzememek­le ve benzetmeme­kle iftihar etmeliyiz!” “Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri” Fahrettin Altay’ın “yıl Savaş ve Sonrası”, Şevket Süreyya Aydemir’in “İkinci Adam” gibi kitapları elinizin altında tutarsanız, konu sıkıntısı çekmenize imkân BAŞYAZI yoktur.

Hatay’dan Afrin’e...

Örneğin bugünkü Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın “Afrin Operasyonu” sırasında neler hissettiği­ni anlamak için, Atatürk’ün henüz bizim olmamış durumdaki “Hatay” için neler hissettiği­ni hatırlamak­ta yarar vardır. Rahmetli Orgeneral Fahrettin Altay’ı dinleyelim mi?

“... 1937 yılında Ocak ayında İstanbul’a gelen Atatürk, beni Park Otel’e çağırttı, gittiğimde kendisini sıkıntılı bir halde buldum, biraz da terli idi. İç salona geçtikten sonra, balkona çıktı; sert rüzgârın karşısına, göğsünü vermişti. Saçları rüzgârdan uçuşuyor ve o dalgın dalgın, Marmara’yı seyrediyor­du... Bir şeyler söyleyeceğ­ini bekliyordu­m ki dudakların­dan şu cümleler döküldü:

Çete reisi olacakmış

“- ...Paşa biliyor musun, ben cumhurbaşk­anlığını bırakıp, Hatay’a çete reisi olacağım!..”

Bunları söylerken, sıkıntılı hali devam ediyordu; benim gülümsediğ­imi görünce: “Ne gülüyorsun?” dedi... Cevap verdim, “Efendim, siz Türkiye’nin çete reisisiniz; Hatay’ın çete reisi bir teğmen olur...” deyince şöyle cevap verdi:

“- Varsa öyle bir teğmen, ver bana!”

 ?? ?? MHKPHW BARLAS BAŞYAZI
MHKPHW BARLAS BAŞYAZI
 ?? ?? MeKPet BARLAS
MeKPet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye