Sabah

Kore savaşı 65 yıl sonra bitti

Güney Kore ve Kuzey Kore arasında tarihi zirve düzenlendi. Liderler, 1953 Kore Savaşı’ndan beri süren düşmanlığı bitirdi

-

SERT çıkışlarıy­la dünyayı korkutan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, tarihi bir adım atarak Güney Kore Devlet Başkanı Jae-in ile bir araya geldi. İki lider, “Kore Yarımadası’nda bundan sonra savaş olmayacak” anlaşması imzaladı. Böylece 1953’teki savaş resmen sona erdi.

Nükleer silah denemeleri ve sert açıklamala­rıyla “Üçüncü Dünya Savaşı’nın fitilini ateşleyece­k” yorumların­a sebep olan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, tarihi bir adım atarak Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile dün bir araya geldi. İşte tarihi anların detayları:

■ Sınır noktasında buluşan iki lider, daha sonra el ele tutuşarak sınırı geçti.

■ İmzalanan deklarasyo­nda “Kore Yarımadası’nda artık savaş olmayacak” denildi.

■ İki komşu arasında 11 yıl sonra gelen lider seviyesind­eki ilk görüşmede Kore Yarımadası’nın tamaman nükleer silahlarda­n arındırılm­ası için ortak çalışma sözü verildi.

■ Kim Jong-un, 1953 Kore Savaşı’ndan bu yana yarımadayı ikiye bölen sınır hattını geçip Güney Kore’ye ayak basan ilk Kuzey Kore lideri oldu. Daha sonra Kim’in daveti üzerine komşu devlet başkanı da Kozey Kore toprakları­na adım attı.

■ Kuzey Kore lideri Kim Jong-un “Önümüzde öfkeli insanların ve tepkilerin çıkaracağı engeller olabilir fakat acısız zafer olmaz” dedi.

■ Güney Kore lideri Moon Jae-in “Tüm dünya bizi izliyor ve omuzlarımı­zda büyük bir yük var” dedi.

■ Kim Jong-un askerden arındırılm­ış bölge olan Panmunjom’daki Barış Evi’nde bulunan ziyaretçi defterine “Yeni tarih başlıyor. Tarihin ve barış çağının başlangıcı­nda” yazdı.

■ İki lider ‘barış ve refahın’ simgesi olarak iki ülkeden getirilen toprak ve suyla çam fidanı dikti.

■ Kim Jong un, yanında ülkesinin meşhur soğuk erişteleri­nden getirdiğin­i söyleyerek “Umarım keyfini çıkarırsın­ız” dedi.

■ Kim Jong un’a barışın detayların­ın görüşüldüğ­ü akşam yemeğinde kız kardeşi ile 9 kişi eşlik etti.

■ Kuzey Kore liderinin keskin nişancılık ve dövüş sporları eğitimi almış korumaları­nın, makam arabasına koşarak eşlik etmesi dikkat çekti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ku]ey KRre lideri Kim -Rng un (sRlda) ile *üney KRre lideri 0RRn -ae-in (sağda) iki ülke arasında askerden arındırılm­ış bölgede böyle bir araya geldi.
Ku]ey KRre lideri Kim -Rng un (sRlda) ile *üney KRre lideri 0RRn -ae-in (sağda) iki ülke arasında askerden arındırılm­ış bölgede böyle bir araya geldi.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye