Sabah

Türkiye’de sezaryen alarP veriFi boyutta

Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Esra Albayrak, “Vakti beklenmiş, müdahalesi­z bir doğum; güçlü bir anne, güçlü bir bebek ve gelecek için güçlü bir toplum demektir” dedi

-

İSTANBUL Ebelik Günleri’nin açılışında konuşan Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Esra Albayrak: Türkiye’de yüzde 53 ile sezaryen alarm verici boyutta. Müdahalesi­z bir doğum; güçlü anne, güçlü bebek ve güçlü toplum demektir.

DÜNYADAN ve Türkiye’den 700 ebe, bu yıl ikincisi düzenlenen İstanbul Ebelik Günleri’nde buluştu. “Ebeler için uzman eğitim, hayat için sağlıklı bir adım” temasıyla yola çıkılan organizasy­onun açılışı, Sağlık Bakanlığı’nın desteğiyle İstanbul Medipol Üniversite­si’nde dün gerçekleşt­i. Açılışa Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Esra Albayrak, Medipol Üniversite­si Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın, İstanbul Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Dünya Sağlık Örgütü’nden Prof. Dr. Lale Say ve Avrupa Ebeler Birliği’nden Barbara Finderle katıldı. Albayrak özetle şunları söyledi:

‘EBELERE KULAK VERİLMELİ’

■ Ebelerin doğum hakkında anlatacakl­arına daha fazla kulak verilmesi gerek. Kendi doğum tecrübeler­imden yola çıkarak şunu söylemek istiyorum, gerçek bir ebe desteği ile gerçekleşe­n üçüncü doğumum eşsiz bir tecrübeydi. Doğumun her safhası en içgüdüsel haliyle yaşayabilm­eme vesile oldu. Doğumda hekimin rolü riskli durumlara müdahale etmekken ebelerin rolü sabır ve sükûnetli halleri ile doğum eyleminin gerçekleşm­esini beklemekti­r. İdeal bir doğumun şifresi nedir diye sorarsanız sabır derim.

■ Fıtrata uygun bir doğumun hiçbir aşamasında aceleci davranılma­ması gerektiğin­e inanıyorum. Vakti beklenmiş, doğum dalgaları tecrübe edilmiş müdahalesi­z bir doğum; güçlü bir anne, güçlü bir bebek ve gelecek için güçlü bir toplum demektir. Eşref-i mahlukat olan insanın dünyaya gelişini fıtratına uygun bir çerçevede karşılamak, gelecek nesillere olan borcumuzdu­r.

‘ALARM VERİCİ BOYUTTA’

■ Doğumu daha acısız ve daha risksiz hale getirmek artık doktorlara verilmiş kutsal bir görev. Asırlardır doğum esnasında kadının en büyük desteği ebeler ise sistemin dışında, mesleki becerileri­nden yoksun kalmış durumdalar. İstatistik­lere göre anne ve bebek ölümleri doğumun hastane ortamların­a taşınması ile azaldı.

■ Doğum eyleminin anne içgüdüleri­nden koparılmas­ı, merkezine tıbbi müdahalele­rin yerleştiri­lmesi şüphesiz sezaryen rakamların­da orantısız artışa neden oldu. Bugün Türkiye’de yüzde 53 ile sezaryen alarm verici boyutta.

 ??  ??
 ??  ?? Ayar ve Dr. Asiye Prof. Dr. Aydın Albayrak’a edildi. tablo hediye Kocatürk tarafından
Ayar ve Dr. Asiye Prof. Dr. Aydın Albayrak’a edildi. tablo hediye Kocatürk tarafından
 ??  ?? Dr. Esra Albayrak, İstanbul Ebelik Günleri’nde konuştu. SABAH
Dr. Esra Albayrak, İstanbul Ebelik Günleri’nde konuştu. SABAH
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye