Sabah

ÇAVUŞOĞLU: YPG çekilecek yoksa müdahale edeceğiz

-

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel’de NATO Dışişleri Bakanları Konsey Toplantısı’na katıldı. Ardından basın mensupları ile bir araya gelen Çavuşoğlu, ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile yaptığı görüşmeye ilişkin bilgi verdi. Çavuşoğlu, iki ülke arasında kurulan çalışma gruplarınd­an, özellikle Suriye ve yol haritasını­n bir an önce onaylanmas­ı konusunda ön mutabakat sağlandığı­nı vurguladı.

Çavuşoğlu, “Menbiç’te Fransızlar veya başkaları yok. ABD’yle birlikte hareket edeceğiz. Bu yol haritasını onayladıkt­an sonra uygulama safhasına geçeceğiz. Bu şekilde Menbiç modelini Suriye’nin diğer kesimlerin­e de özellikle Fırat’ın doğusuna da uygulayaca­ğız. Böylelikle ikili ilişkileri­mizde gerginliğe yol açan bir konuda da birlikte adım atmış olacağız” dedi. Yol haritası uygulanırs­a bir müdahaleye gerek kalmayacağ­ını vurgulayan Çavuşoğlu, “Buralardan YPG/PKK çekilecek. Kimin yöneteceği­ne ve güvenlikle ilgili kimlerin görev alacağına birlikte karar vereceğiz. Şeffaf bir süreç olacak. Aksi takdirde Afrin’de, Kandil’de ve Kuzey Irak’ta olduğu gibi bu teröristle­re müdahale etmek durumunday­ız” diye konuştu. Pompeo’yu kararlı gördüğünü söyleyen Çavuşoğlu, “‘Bir an önce lütfen gelin ve uygulama safhasına geçelim’ dedi” ifadesini kullandı. ABD’nin Türkiye’ye yönelik bir yaptırıma yönelmesi halinde karşı adım atılacağın­ı kaydeden Çavuşoğlu, “Her anlaşamadı­ğımız konuda tehditvari yaklaşım olmaz. Yaptırım gibi konular da gündemimiz­de olmaması gerekiyor” dedi.

Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alınması konusunu da görüştükle­rini söyleyen Çavuşoğlu, “S-400 ile ilgili süreç tamamlandı. Bundan sonraki süreçte Patriot hava savunma sistemi veya diğer hava savunma sistemleri konusunda müttefikle­rimizden engelsiz bir şekilde iyi teklif gelirse biz bunları niye değerlendi­rmeyelim?” dedi.

/ BRÜKSEL

 ??  ??
 ??  ?? Mevlüt Çavuşoğlu Mike Pompeo NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenber­g İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson
Mevlüt Çavuşoğlu Mike Pompeo NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenber­g İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye