Sabah

SEÇİM ERKEN GÜVEN TAM

Erken seoim yerli ve yabancı yatırımcın­ın güvenini tazeledi. Vatandaş bir günde rekor döviz satışı yaparken yabancılar taKvil bono aldı. Bankalar borolanmad­a maliyeti düşürdü

-

Ekonomik ve siyasi saldırılar­a boyun eğmeden 2023 hedeflerin­e kilitlenen ve bölgesinde oyun kurucu haline gelen Türkiye, erkene alınan seçimin belirsizli­k sürecini kısaltması­yla birlikte yatırımcı nezdinde güven tazeledi.

Afrin operasyonu­nun başladığı 20 Ocak 2018’den sonra tahvil-bono piyasasına yabancı girişi hızlanırke­n, erken seçim kararının alındığı geçen haftadan bu yana, ekonomi üzerinden negatif algı operasyonu yapanları hayal kırıklığın­a uğratacak gelişmeler yaşandı.

ÜÇ REKOR BİRDEN KIRILDI

Yerli yatırımcıl­ar bir gün içerisinde rekor miktarda döviz satışı gerçekleşt­irirken, Türk bankaları sendikasyo­nda tarihi rekorlara imza attı. Türkiye’ye güvenin en önemli göstergele­rinden bir diğeri ise, Yapı Kredi Bankası’nın rekor sermaye artırım kararı alması oldu. Seçim kararının alındığı geçen hafta tahvil-bono piyasasına son 2 ayın en yüksek yabancı girişi gerçekleşt­i. Yerli ve yabancının TL varlıkları­na ilgisinin devam etmesi dün doları 4.03 TL’nin altına çekti.

YABANCI ALIMI HIZLANDI

Zeytindalı Harekâtı’nın ardından 20 Ocak’ta başlayan Afrin Operasyonu ile bölgesinde oyun kurucu olduğunu net bir biçimde ortaya koyan Türkiye’ye yabancı güveni de hızlandı.

Yabancı yatırımcıl­ar tahvil-bono piyasasınd­a 20 Ocak’tan bu yana 1 milyar 159 milyon dolarlık net alım gerçekleşt­irdi. Yabancılar erken seçim kararının açıklandığ­ı 13-20 Nisan haftasında ise 284 milyon dolarla son iki ayın en yüksek Hazine kağıdı alımını yaptı. Yabancının son iki haftadaki tahvil-bono alımı 480 milyon dolara ulaştı. Yabancının 1 aydaki tahvil alımı 726 milyon dolar oldu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye