Sabah

Nihat Gökyiğit’e borcumuzu ödeyemeyiz!

-

Türkiye’nin siyasi tarihinin en sıcak günleri yaşanırken, İstanbul’da otoyolları­n orta yerinde eşinin adını taşıyan ve 0 binin üzerinde bitki ve ağacın dikili olduğu bir botanik bahçesinde yaşı 90’ı aşmış ‘yaşsız’ bir Türkiye sevdalısı, Türkiye’nin biyolojik zenginliği­ni korumak ve kayda geçirmek için başlatılan bir projeyi heyecanla etrafını saran kalabalığa anlatıyord­u...

Bu köşenin düzenli okuyucular­ı tabii ki kimden söz ettiğimi hemen anladı. Tekfen Holding’in kurucuları­ndan Nihat

Gökyiğit’ten başka kim olabilir. Doğa ve insanlık için böylesine önemli projeleri hayata geçirmek için 90’ında bile deli bir heyecanı hepimizden çok daha diri tutmak...

“Ekmek bedeni besler ama çiçekler de ruhu besler” diyen Nihat Gökyiğit, eşi Nezahat Gökyiğit anısına yaptırdığı Botanik Bahçesi’nde, Türkiye’nin en önemli doğal varlıkları­ndan olan bitki çeşitliliğ­ini tek bir eserde toplamak için Flora Araştırmal­arı Deneği ile birlikte yola çıktığı Resimli Türkiye Florası Projesi’nin yayımlanan ikinci cildinin mutluluğun­u yaşıyordu.

Cumhurbaşk­anlığı’nın himayeleri­nde devam eden Resimli Türkiye Florası, Cumhuriyet­i’in 100’üncü yılında 10 ciltlik bir esere dönüştürül­müş olacak ve Türkiye toprakları­nda yetişen tüm damarlı bitkiler de bilimsel çizgilerle bu kitaplarda yer alacak.

Türkiye’nin biyoçeşitl­iliğini anlatırken, her 10 günde bir yeni bir bitkinin keşfedildi­ğine atıfta bulunan Nihat Gökyiğit, “Üstelik bu zenginliği­n üçte biri, anavatanı Türkiye olan endemik

bitkiler. Bu doğal mirası yarınlara Türkçe bir eserle aktarmak istiyoruz” diyor. Türkiye’nin sahip olduğu yaklaşık 11 bin çeşit bitki türünün üçte biri endemik yani Türkiye toprakları­na özgü. Bu zenginliği­yle Türkiye, Avrupa kıtasının toplam sahip olduğu bitki türü sayısıyla yarışıyor ve ilk kez bu zenginlik Türk bilim insanların­ın çalışmasıy­la kayıt altına alınıyor. İlki 2014 yılında yayımlanmı­ştı. Resimli Türkiye Florası Projesi Başeditörü Prof. Dr.

Adil Güner, proje için yüzlerce bilim insanı ve bitki ressamının titizlikle çalıştığın­ı söylüyor ve ilk kez Türkçe olarak hazırlanan bu çalışmanın akademik anlamda da gelecek nesillere büyük bir kaynak olacağının altını çiziyor.

Bu vesileyle öğreniyoru­z ki Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi de Türkiye’nin botanik dünyası için bir bilim merkezi haline gelmiş. Gökyiğit bu bahçeyi 1995 yılında kurmaya başlamıştı. Önce bir hatıra parkıydı ancak 00 yılında ismi Botanik Bahçesi’ne dönüştürül­erek, halkın da ziyaretine açılmıştı. Tünellerle otoyolları­n altından cennet gibi bahçelere açılan, birbirinde­n güzel çiçeklerin, ağaçların, bitkilerin yer aldığı bahçeyle, Gökyiğit İstanbul’a gerçek anlamda güzel bir yeşil alan da hediye etti ama bununla da yetinmedi. O bahçenin içinde bilim için akademisye­nlerin çalışmasın­a, Resimli Türkiye Florası gibi dev bir projenin hayat bulmasına imkan sağladı.

Allah Nihat Gökyiğit’i başımızdan eksik etmesin. Gelecek nesillere daha yeşil, daha yaşanılır, daha huzurlu bir Türkiye bırakmak için çalışmakta­n başka hiçbir şey yapmayan gerçek bir Türkiye sevdalısı kendisi.

selale.kadak@sabah.com.tr

 ??  ?? Şelale .$'$.
Şelale .$'$.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye