Sabah

Avrupa’nın en büyük arıtma tesisi geliyor

Türkiye’nin OSB’lerdeki en büyük arıtması Ergene’de yapılıyor. Arıtma tesisinden çıkacak su Avrupa’nın en büyük deniz deşarj hattıyla Marmara’ya verilecek. Ergene Nehri 2020’den sonra eski günlerine dönecek

- Nigar TEKİN ERGENE

Nehri ve onu besleyen derelerin ne zaman temiz akmaya başlayacağ­ı yönündeki soruya da yanıt veren Ceyhan, “2018’de çalışmaya başlayacak. 2019’da tamamı devreye girecek. 2020’den itibaren arıtılmış sular Ergene Nehri’ne verilecek” dedi.

Geçtiği yerleşim yerlerinde­ki kanser vakalarını­n artması ile gündeme gelen Ergene Nehri’nin kollarında­n olan ve etrafına ağır kokular yayarak simsiyah akan Çorlu Deresi’nin temizlenme­si için Ergene Havzası Eylem Planı kapsamında başlatılan çalışmalar sürdürülüy­or. Buna göre, Türkiye’nin en büyük Organize Sanayi Bölgesi (OSB) arıtma tesisi Tekirdağ’ın Ergene ilçesine inşa ediliyor. Büyük oranda tamamlanan tesisten çıkacak su Avrupa’nın en büyük deniz deşarj hattıyla Marmara Denizi’ne verilecek.

1 MİLYARLIK PROJE

1 milyar liralık projede ilk yerli tünel açma makinesi kullanıldı. Tekirdağ Ergene Derin Deniz Deşarj A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Ceyhan, “Ergene Havzası’nda yapılan en büyük atık su arıtma tesisimiz şu anda yüzde 65 seviyesind­e” dedi.

40 YILLIK SORUNDU

4.5 kilometrel­ik deniz deşarj hattının sadece 300 metrelik bir kazı kısmının kaldığını anlatan Ceyhan, “Bu yazın ortasında borumuzun tamamını çekip projemizi devreye almış olacağız. Atık su hiçbir şekilde arıtılmada­n denize verilmemiş olacak. Projemiz hem dünyada hem Türkiye’de örnek. İnşallah bu yıl içerisinde açılması nasip olur. Şu an iyi bir noktaya gelmiş bulunuyoru­z. Ergene Havzası yaşanmaz bir noktaydı. Yaklaşık 40-50 yıllık devam eden sorunu şu an 4-5 yıl gibi kısa bir süreye sığdırdık. Hem sanayicile­rimiz hem toplum hem de devletimiz açısından gurur verici bir proje” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye