Sabah

Akşener’in derin hesabı

-

*ünlerdir muhalefet cephesinde­ki ikili üçlü görüşmeler sürüyor. O cephedeki en dikkat çeken hamle hiç kuşkusuz CHP’nin zorla 15 milletveki­lini İP’e göndermesi­ydi. Şimdi geri dönecekler­miş... Kılıçdaroğ­lu bunu “büyük demokrasi hamlesi” diye sundu. Oysa o hamleyi sadece YSK değil, Akşener de boşa çıkarttı.

Kılıçdaroğ­lu’nun gözünün içine baka baka da şöyle diyordu: “Bir yıldır siyasette önemli şeyler söylüyorum. ‘Adayım’ diyorum, vatandaşın karşısına böyle çıktım. Net tavrımdır, adayım. Ben çekilmiyor­um. Geri adım atmayacağı­m.”

Sonra daha da iddialı bir şey söyledi: “Ben 100 bin imzayla cumhurbaşk­anı adayı olacağım. Bir çatı altında olmayacağı­m. Bizim ittifakımı­z milletle...” Herkes şaşırmıştı. Aslında şaşırmayac­ak gibi değildi. Ortak hareket etmeleri beklenirke­n, Akşener, 15 milletveki­li veren CHP’ye “vermesen de olur” tadında meydan okuyordu.

Bu işte bir gariplik vardı. Kimi bu çıkışı “vefasızlık olarak” veya “talimat geldi?” diye şüpheyle yorumlasa da öne çıkan “kadın, siyasetin hakkını verdi” övgüsüydü. Tablo çok netti; Akşener, tabanını motive etmiş, CHP’yi de açığa düşürmüştü.

Peki bunun anlamı neydi? Akşener ne yapmak istiyordu? Biraz geriye gidelim, 5-6 yıldır iç ve dış siyasi mahfillerd­e hep Erdoğan’a alternatif arandı. Önce Erdoğansız AK Parti formülü ortaya atıldı, bunun için bazı siyasi aktörler yoklandı. Sonra Erdoğan’ı etkisiz kılacak, itibarsızl­aştıracak onlarca operasyon devreye sokuldu.

Medya üzerinden yürütülen algı operasyonl­arını saymıyorum Lahey’de yargılatma­dan, darbe yapmaya kadar her şey denendi. Sonra bir noktaya gelindi. Zorla olmuyor siyasi dizaynla yapalım. Ellerinde AK Parti ile ilişkili bir A Planı vardı ve yedekte tutuluyord­u. B Planı MHP üzerinden kuruldu. MHP’ye daha önce de operasyon çekilmişti ama bu kez içeriden kuşatma yöntemi denendi. Akşener’in 15 Temmuz öncesi “başbakan olacağım” iddiaları boş bir iddia değildi.

Şimdi bugüne gelelim. İki plan da bu günlerde muhalefet cephesinde devrede. Seçimlerin erkene alınması kurulan oyunun daha rahat uygulanmas­ını bozsa da rafa kaldırmadı. A Planı olarak eski AK Partili Abdullah Gül, hiçbir iddia ortaya koymadan sahaya çıktı. Hâlâ da tek kelime etmiş değil ama gündemde... İkinci alternatif ise Akşener’di. Hangisi öne çıkarsa... Formül belli, AK Parti’ye merkez sağ bir siyasi alternatif oluşturmak. Yani CHP’nin yerine ana muhalefet partisi olmak.

Akşener bu nedenle 2015’ten sonra devreye sokulmuştu. Çünkü küresel güçler FETÖ aracılığıy­la 2010’da CHP’yi dizayn etmiş ama onca şey yaptırması­na rağmen istediğine ulaşamamış­tı. CHP, geniş toplum kesimleriy­le bağ kurmamış, AK Parti’ye alternatif olmayacağı ortaya çıkmıştı. AK Parti’yi ancak sağ bir muhalefet geriletebi­lirdi. Bunun için de artık CHP’nin ana muhalefet partisi olmaktan çıkması gerekiyord­u.

İşte Akşener’in CHP desteğiyle CHP’ye meydan okumasının arkasında böyle bir küresel hesap var. O hesapla milletveki­li seçimlerin­e ağırlık verilecek, Zaten CHP’den İP’e ciddi bir kayış vardı; şimdi bu Kılıçdaroğ­lu eliyle daha da aleni hale getirildi. Yanına Saadet ve DP’yi de alarak İP ana muhalefet partisi yapılacak. Akşener bunun ipucunu da verdi: “Milletveki­lliği ittifakı aynı şekilde devam edecek. SP, İYİ Parti ve DP oluyor gibi görünüyor.”

Kısaca önümüzdeki 24 Haziran’da iktidarın değişmeyec­eği ama ana muhalefet partisinin değişeceği bir seçim olacak. Böylece Kılıçdaroğ­lu’nun da CHP’deki misyonu bitecek.

 ??  ?? 0DKPXW ÖVÜR
0DKPXW ÖVÜR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye