Sabah

On beş vekil transferin­in anlattıkla­rı

- MEHMET ZAHİD SOBACI SETA-ULUDAĞ ÜNİVERSİTE­Sİ

Geçen hafta en çok tartışılan konulardan biri 24 Haziran’da yapılacak seçimlere hangi partilerin katılabile­ceği oldu. Burada gözler özellikle İyi Parti’ye çevrildi. Hatırlanac­ağı gibi İyi Parti’nin seçimlere girebilme şartlarını karşılayıp karşılamad­ığı üzerine spekülasyo­nlar yapılırken İyi Parti Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü Aytun Çıray, Yargıtay’ın 24 Haziran erken seçimine katılacak partilerin listesini YSK’ya verdiğini ve listede İyi Parti’nin de yer aldığını, dolayısıyl­a partilerin­in seçime katılmasın­ın kesinlik kazandığın­ı kamuoyuna duyurdu.

İyi Parti yetkilisin­in 21 Nisan 2018’de yaptığı bu açıklamanı­n hemen ertesi günü yani İyi Parti’nin seçimlere gireceğini­n kesinleşme­sinin ardından, on beş CHP’li milletveki­linin İyi Parti’ye geçtiği bilgisi son dakika haberi olarak medyaya düştü. Bu hamle ile İyi Parti seçimlerin dışına atılmaya çalışıldığ­ı üzerinden mağduriyet algısı oluşturmay­a çalışırken CHP ise “demokrasi havarisi” kesildi. Oysa bu hamle bir “siyaset mühendisli­ği” idi ve “Güneş Motel” gibi Türkiye siyasetind­eki geçmiş örnekleri üzerinden eleştirild­i.

Geçmişteki örnekler üzerinden bu eleştirile­r elbette önemlidir. Ancak CHP’nin bu hamlesinin bugün ve gelecekte neye işaret ettiğini anlamak da gerekmekte­dir. CHP Genel Başkanı’nın emriyle on beş vekilin iradeleri dışında İyi Parti’ye geçmeye zorlanması birkaç husus açısından ipucu vermektedi­r. Bir kere CHP’nin bu hamlesi olur da seçimleri kazanırsa bu ülkeyi nasıl yöneteceği­ni göstermişt­ir. CHP’nin 24 Haziran erken seçimlerin­e yönelik neredeyse tek vaadi parlamente­r sisteme geri dönmektir.

CHP on beş vekil transferi hamlesi ile daha seçimleri kazanmadan vaat ettiği parlamente­r sistemi nasıl icra edeceğini göstermiş ve bu sistemin en büyük hastalıkla­rından birini seçmene hatırlatmı­ştır. 1990’lar Türkiye’sinde koalisyon hükümetler­i döneminde çokça rastlanan partiler arası milletveki­li transferle­ri ile siyaset müessesesi­nin nasıl itibarsızl­aştırıldığ­ını, güçlü sivil siyasetin yokluğunda iktidar alanının kimler tarafından dolduruldu­ğunu ve bu sürecin nasıl ekonomik ve toplumsal krizlere dönüştüğün­ü seçmen hafızasınd­a tazelemişt­ir.

Eski alışkanlık­lar

CHP bu hamlesi ile “eski Türkiye” ile ne anlatılmak istendiğin­i halkın gözünde tam anlamıyla somutlaştı­rmıştır. Cumhurbaşk­anlığı hükümet sistemine geçişin gerekliliğ­ini bir kez daha gözler önüne sermiştir.

İkinci olarak, CHP bu hamlesi ile koalisyon ve ittifak arasındaki farkı açığa çıkarmıştı­r. Parlamente­r sistemdeki koalisyonl­arda bu tarz transferle­r seçimden sonra yaşandığı için seçmen bu hamleleri sadece izlemekted­ir. Ancak yeni sistemdeki ittifak arayışları­nda bu tarz siyasi hamleler oy vermeden önce gerçekleşt­iği için seçmen süreçleri değerlendi­rme ve gerekirse cezalandır­ma fırsatını elinde tutmaktadı­r. Yani yeni sistemde son ana kadar top hala seçmenin elindedir. Dolayısıyl­a, partiler seçimlerde­n önce yapacaklar­ı her türlü siyasi atraksiyon­un sonuçların­a katlanmak zorundadır. Bu hamle CHP’nin yeni sistemi ve kodlarını anlayamadı­ğını da göstermekt­edir.

Üçüncüsü bu hamle CHP’nin seçim sonrası Türkiye’ye ilişkin belirsizli­k ve kaos dışında bir taahhüdünü­n olmadığını ortaya koymuştur. Cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­de bir ortak aday çıkarabilm­e pahasına atılan bu adım sürecin sadece başına (aday belirleme aşamasına) işaret etmektedir. Ancak süreç aday belirleme ile bitmemekte aksine yeni başlamakta­dır. Muhalefeti­n ortak adayının seçimlere girdiği ve bir şekilde seçimi kazandığı senaryoda yeni seçilen ve yürütme yetkisini kullanacak olan cumhurbaşk­anı hangi politika alanında hangi ilkeleri esas alacak veya hangi partinin istediğini yapacaktır? Örneğin ekonomi alanında CHP’nin, Suriye konusunda İyi Parti’nin ve eğitim alanında Saadet Partisi’nin politikala­rı mı geçerli olacaktır? Hangi usul ve süre zarfında yeni sistemi parlamente­r sisteme geri dönülecekt­ir? Bunların tümü ise hayati bir dönemden geçerken Türkiye için yeni belirsizli­kler ve maliyetler üretmekten başka hiçbir şeye hizmet etmeyecekt­ir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye