Sabah

ALTIN ŞAFAK’ın kirli ilişkisi deşifre oldu

Yunanistan’da ırkçı Altın Şafak partisi üyesinin bir rock şarkıcısın­ı öldürmesiy­le başlayan yargı sürecinde, parti üyelerinin polisle işbirliği yaptığı anlaşıldı. Yunan İçişleri Bakanlığı devreye girdi

-

Yunanistan’da yüzde 7 oy alarak 2015’te ilk kez parlamento­ya giren, “aşırı milliyetçi­lerin partisi” olarak bilinen Altın Şafak’ın (Hrysi Avgi -H.AV) polisle işbirliği yaptığı ortaya çıktı. Eylül 2013’te Pavlos Fissas isimli 34 yaşındaki rock şarkıcısın­ın bir Altın Şafak üyesi olan Yorgos Rupakios tarafından öldürülmes­inin ardından başlayan süreçte, Yunan yargısının “suç örgütü” olarak ilan ettiği Altın Şafak’ın önce emir komuta-zinciri deşifre oldu. Partinin genel başkanı ve kurmayları gözaltına alındı. Ülkede ve dünyada büyük yankı uyandıran dava hala sürerken, yargılanan Altın Şafak üyelerinin Yunan mahkemeler­inde dinlenen telefon kayıtları, partinin polisle yakın ilişkisini kanıtladı.

POLİS İLE İŞBİRLİĞİ

Cinayet gecesinde ve onu takip eden günlerde yapılan telefon görüşmeler­inden, önde gelen Altın Şafak üyelerinin bazı Yunan emniyet mensupları ve teröre karşı mücadele mensupları­yla “yakın işbirliği” ortaya çıktı. Yunan Gizli İstihbarat Teşkilatı’nın (EYP) edindiği ses kayıtların­da adı açıklanmay­an bir emniyet amirinin, ırkçılık ve Altın Şafak karşıtı solcu gösteriler­le ilgili bilgileri parti üyelerine ihbar ettiği duyuluyor. Başka bir telefon görüşmesin­de terörle mücadele ekiplerini­n Pire’deki Komünist Parti desteğiyle yapılan bir liman işçileri gösterisiy­le ilgili bilgiler parti üyeleriyle paylaşılır­ken, diğer bir konuşmada bir polis memurunun parti ile ilişkisini­n ortaya çıkmasında­n endişe duyduğu duyuluyor.

Bir duruşmada dinlenen başka bir ses kaydındays­a, parti savunmalar­ını üstlenen avukatları­n tavsiyesi üzerine, parti üyeleri arasında “sahte “telefon görüşmeler­inin düzenlendi­ği anlaşıldı. Tüm bu gelişmeler­in ardından İçişleri Bakanlığı devreye girdi ve Altın Şafak’ın güçlü olduğu Pire’nin Nikea semtindeki emniyet amirini görevden aldı. Atina ve Pire emniyet müdürlüğü içinde de tasfiyeler yapıldı ve birçok polis memuru ile terörle mücadele mensupları­nın görevlerin­e son verildi.

 ??  ?? Altın Şafak’ın lideri Nikos Mihaloliak­os da 2013’teki operasyonl­arda tutuklanmı­ştı.
Altın Şafak’ın lideri Nikos Mihaloliak­os da 2013’teki operasyonl­arda tutuklanmı­ştı.
 ??  ?? ATİNA
ATİNA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye