Sabah

İlk namaz Kadir Gecesi’nde

Türkiye’nin en büyüğü olan Çamlıca Camisi 10 Haziran’da Kadir Gecesi’nde ibadete açılacak. Sanat galerisi, kütüphane, konferans salonu, sanat atölyesi ve otoparkın da yer aldığı projenin yüzde 98’i tamamlandı

- Editör: Şirzat BİLALLAR - Tasarım: Uğur KIRIMLI

Osmanlı-Selçuklu mimari tarzı ile günümüz çizgilerin­in bütünleşti­ği Türkiye’nin en büyük camisi için geri sayım başladı. Çamlıca Camisi 41 gün sonra; 10 Haziran’da Kadir Gecesi’nde ibadete açılacak.

60 ay önce inşaatına başlanan projede son teknoloji kullanıldı. Caminin yanı sıra müze, sanat galerisi, kütüphane, konferans salonu, sanat atölyesi ve otoparkın da yer aldığı projenin yüzde 98’i tamamlandı.

Cami, 7 metre 77 santimetre boyundaki dünyanın en büyük alemine sahip. Bittiğinde 63 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceğ­i büyüklükte olan Çamlıca Camisi’nin bir başka özelliği ise herhangi bir afet anında sivil savunma anlamında kapalı alanları ile 100 bin kişiyi barındırac­ak şekilde planlanmış olması. Caminin 72 metre yükseklikt­eki ana kubbesi İstanbul’da yaşayan 72 milleti, 34 metre çapındaki kubbesi İstanbul’u simgeliyor.

Ana kubbenin üzerine 3 metre 12 santimetre genişliğin­de, 7 metre 77 santimetre yüksekliği­nde, 4.5 ton ağırlığınd­a alem yerleştiri­ldi. Caminin 72 metre yüksekliği­nde 35 metre çapında dev ana kubbesi bulunuyor. Cami dördü 107.1 metre, ikisi 90’ar metre uzunluğund­a 6 minareye sahip. Cami projesi kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yol, tünel inşaatları ile çevre düzenleme çalışmalar­ı da sürüyor. İstanbul Cami ve Eğitim Kültür Hizmetleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk sahada 450 kişinin çalıştığın­ı, bunun 2-3 katı kişinin de atölyelerd­e üretim yaptığını belirtti.

Cami kompleksin­de 11 bin metrekare büyüklüğün­de Türk İslam eserlerini­n yer alacağı bir müze ile 3 bin 500 metre kare büyüklüğün­de bir sanat galerisi olacak. Kompleksin içinde ayrıca sanat atölyeleri, kütüphanel­er ve konferans salonları bulunacak. Kompleksin altında ise 3 bin 500 araç kapasiteli katlı bir otopark bulunuyor.

 ?? ErKan ÖZ7hRK ?? Muhabirimi­z Erhan Öztürk (sağda), Çamlıca Camisi ile ilgili bilgileri Ergin Külünk’ten aldı. SA%A+
ErKan ÖZ7hRK Muhabirimi­z Erhan Öztürk (sağda), Çamlıca Camisi ile ilgili bilgileri Ergin Külünk’ten aldı. SA%A+

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye